Sutlijaš sa sosom od nara (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Pirinač skuvan u mleku, pa još sa cimetom je poslastica koja sigurno budi nostalgiju i vraća nas u dane kada smo bili deca. Sutlijaš je naziv koji  potiče iz velike lepeze turskih poslastica, mada je slatkiš odomaćen i u drugim kulturama, jednostavno svako prepoznaje kremasto zadovoljstvo skuvanog pirinča u mleku.

Moderni recepti na koje nailazimo su slični originalu, ali smelo izmenjeni, pa ćemo umesto pirinča okruglog kratkog zrna koristiti i neko drugo zrno pirinča poput basmatija, jasmin pirinča, crvenog pirinča.

Zaslađivači mogu biti kokosov šećer, sirup od agave, smeđi šećer, stevija, javorov sirup. Dok će nam kao mleko poslužiti bademovo mleko, sojino, pirinčano, ovseno mleko, kokosovo mleko.

Od aroma pored klasičnog cimeta, može se dodati kafa, čokolada, narendana korica limuna ili pak kombinovati sutlijaš sa dodatkom svežeg voća, kao i sa slatkim prelivom od voća.

Sutlijaš sa sosom od nara (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Predlažemo da sami napravite sos od nara. Za svako instant zadovoljenje potrebe da se pojede nešto slatko razmislite o ovim kremastim zalogajima. 

Šta nam je sve potrebno:

  • 150g pirinča okruglog zrna
  • 800ml mleka
  • 100g šećera
  • cimet

Za preliv:

  • 1 srednji nar
  • 100g šećera
  • 50ml vode 

Način pripreme:

Očišćeni nar staviti u posudu za kuvanje posuti šećerom i vodom, kuvati na laganoj vatri dok se sos ne zgusne. 

Pirinač isprati nekoliko puta sve dok voda ne postane providna. Nakon toga pirinač spustiti u mleko, kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta. Neprestano mešati sve dok se pirinač ne skuva i sutlijaš zgusne. Na samom kraju dodati šećer i cimet.

U prethodno pripremljene kalupe za serviranje sutlijaša, na dno staviti kašiku sosa od voća, preko sutlijaš, na kraju cimet.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari