Za dane posta, ali za svečane trenutke možete napraviti humus brzo i lako.
Sastojci:
- 520 gr leblebija iz konzerve (dve konzerve, u svakoj po 260 gr ocedjene čiste mase, malo ostaviti za dekorisanje);
- 1-2 čena belog luka;
- sok od 1/2 velikog limuna;
- 5-6 sup. kašika tahinija;
- 1 dcl vode, dodati više po potrebi;
- 1/2 kaf. kaš. soli, ili malo više prema sopstvenom ukusu.
Za dekoraciju:
- nekoliko maslina, isečenih;
- 1 manji crveni luk i 1 mladi luk, oba sitno iseckana;
- maslinovo ulje;
- kapari -10 tak komada;
- 4-6 kom. sušenog paradajza iz ulja, sitno iseckanog;
- limun i limeta isečeni na kriške;
- malo sitno sečenog peršuna;
- malo slanutka iz konzerve;
- chili flakes;
- cherry paradajz isečen na kriške.
Leblebije miksirati u jačem blenderu ili štapnim mikserom sa ostalim sastojcima za humus. Miksirati da se dobije kremasta struktura.
Humus servirati na veći tanjir, kružnim pokretima supenom kašikom napraviti po površini udubljenja, sipati po površini vrlo malo maslinovog ulja, staviti/posuti po površini ostale sastojke (za dekorisanje, kao na slici) i na kraju sipati još malo maslinovog ulja po celom humusu pa poslužiti.
Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”
Možete me pratiti na
blog/vebsajt: www.naualhansen.com
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.