Tako jednostavne, tako meke: Kako napraviti palačinke za sve prilike (recept) 1Foto:M.Pudar/Danas

Palačinke su jedostavno jelo, ne samo zbog nekoliko sastojaka koje sadrže već i zbog svoje raspostranjenosti kroz vekove i narode. Spravljale su se u različitim kulturama a i dan danas su jednako popularne.

Od starog Rima do srednjovekovne Evrope, carskih i papskih kuhinja, velikaških tanjira i siromašnih porodica, palačinke su bile na svačijoj trpezi.

Ustalile su se u nekoliko najpoznatijih varijanti od kojih je sveže pečena, tanka palačinka koja se filuje, najpopularnija kod nas.

U hrišćanskoj tradiciji palačinke su se spravljale i jele krajem zime, tokom marta, pred početak Uskršnjeg posta. U Rusiji postoji praznik Maslenice, kada se pripremaju palačinke pre počeka posta. U Francuskoj se pripremaju tanke palačinke crepes i deblje galettes. U anglosaksonskoj tradiciji palačinke su bile rezervisane za februar i poznati Dan palačinki.

Filovane kavijarom, sirom, šećerom, cimetom, prazne ili sa pekmezom, šumskim voćem, palačinke su jednostavne za pravljenje a najukusnije kada se odmah, po pečenju, konzumiraju mekane i tople.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 200 grama glatkog brašna
  • 200 mililitara mlakog mleka
  • 200 mililitara gazirane mineralne vode
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika otopljenog putera (nije obavezno)
  • malo soli i šećera

Umešati smesu, zagrejati tiganj sa malo ulja i peći palačinke. Ređati ih na veću tacnu jednu preko druge. Po završetku, filovati palačinke nadevom po želji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari