U ovu božanstvenu tortu od avokada i limete zaljubićete se barem dva puta: prvi put kada čujete da vam za pripremu ne treba rerna pa će vam kuhinja koju od jutra čuvate od vrućine, kako one spolja, tako i one od izvora u domu, i dalje ostati savršeno rashlađena, i drugi put – naravno, kada je probate.
Savršena letnja torta već će vas malo osvežiti i na oko jer je božanstveno umirujuće zelene boje.
Umesto na klasičnom keksu, krem te divne zelene boje razmazan je na osnovi od badema i urmi, a kako u torti nema ni mlečnih proizvoda, obožavaće je i vegani. Ne sadrži ni gluten ni rafinisani šećer, pa u njoj mogu uživati bukvalno svi, piše Punkufer.
Za pripremu ove ukusne torte trebaće vam tek 45 minuta, ali torta će morati da odstoji u zamrzivaču još barem sat ili dva.
Sastojci
Za osnovu
- 150 g orašastih plodova (po želji), natopljenih barem 8 sati
- 150 g urmi
- 5 kašika rendanog kokosa
- 1 prstohvat soli
Za krem
- 3 zrela avokada
- 250 g kokosovog jogurta
- 50 ml meda
- 1 1/2 kašika kokosovog ulja
- 60 ml sveže isceđenog soka limete
- Rendana kora od 1 limete
Priprema
- Namažite kalup za tortu kokosovim uljem,
- Za osnovu natopljene orahe naseckajte na grubo. Dodajte urme, rendani kokos i so i mešajte dok se sve dobro ne sjedini i smesa ne postane gusta,
- Rukama čvrsto utisnite smesu u kalup za tortu. Stavite na stranu,
- Stavite avokado i kokosov jogurt u blender ili multipraktik i mešajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte med, kokosovo ulje, sok i koru limete i mešajte dok smesa ne postane kremasta,
- Izlijte smesu na osnovu i stavite tortu u zamrzivač da se stegne oko 1-2 sata,
- Izvadite tortu iz zamrzivača 15-20 minuta pre posluživanja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.