Nema osobe koja ne voli krompir. Donosimo vam tri recepta Mike Dajmaka, koja možete da pripremite lako.
Uštipci od krompira
- Krompir – 500 gr
- brašno – 1 šoljica
- kvasac – 1 pakovanje
- puter – 100 grjaje; so; ulje; kiselo mleko
Ovo mora da se sprema brzo. Dakle, kad se oljušti, krompir hoće da potamni, a ovaj još mora i da se izrenda. Dakle, da sve ne bi potamnelo, u šerpi se izrendani krompir pomeša s kvascem razmućenim u pola šolje mlake vode, posoli se, doda puter, jaje, brašno, pa sve dobro promeša i ostavi na toplom da nadođe.
Sada je sve polako: u puno vrelog ulja prže se uštipci, što se kasnije, topli dakako, serviraju s hladnim kiselim mlekom.
Krompir sa sirom
- Krompir – 1 kg
- topljeni sir – 250 gr
- ulje – 2 kašike
- mleko – 1 kašika
- pavlaka – 1 kašika
- limunov sok – 4 kašike
- biber
Sprema se brzo, jede isto tako brzo. Krompir se obari u ljusci, oljušti, preseče na polutke, pa poređa u tanjir da čeka dalje.
Topljeni sir, ulje, mleko i pavlaku valja dobro promešati. Da masa postane ujednačena. Sve se malo zagreje pa dobro zaspe mlevenim biberom i limunovim sokom. Ovim sosom preliju se polutke krompira pa služi toplo.
Krompir u mleku
- Krompir – 1 kg
- mleko – 1 šolja
- puter – 100 gr
- peršunov list – 1 veza
- so
Navika je čudo jedno. Dakle, ona kazuje da se krompir kao prilog sprema na tri načina: kuvano, pečeno ili prženo. Samo posoljeno. Džaba je mudrim ljudima što pokušavaju da prosvetle narod. Navike su vazda bile jače.
Kilogram krompira se oljušti, opere, iseče na kockice, pa uspe u pliću šerpu. Još se zalije šoljom vrele vode, šoljom mleka, posoli, poklopi i kuva na laganoj vatri dok se ne skuva. Na kraju se sve prelije puterom, i začini seckanim listom peršuna.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.