Danas vam predstavljamo recepte za poslastice sa šljivama, kojima ćete teško moći da odolite. Pored ukusa njihova prednost je jednostavna priprema, te vam predlažemo da nabavite sastojke, i sami ili u društvu, zasučete rukave i pravac kuhinja.
Knedle sa šljivama
Šljive – 1 kg; brašno – 500 g; šećer u prahu – 300 g;
kristal šećer (po želji) – 4 kašike; griz – 200 g; prezle – 200 g;
jaja – 2 kom; ulje; puter; vanilin šećer; prstohvat soli
U šerpu se sipa litar vode, pa stavi na šporet da provri. Dodaju se: dve kašika ulja, prstohvat soli, brašno i griz, pa kuva kao kačamak. Kad je gotovo, skloni se s vatre, prohladi, dodaju jaja, pa sve dobro izmeša. Ko voli slatko testo doda i četiri kašike šećera u kristalu.
Od ove mase naprave se pogačice, u sredinu ubaci šljiva bez koštice, zatvori kao loptica za tenis, pa je spremno za dalje.
U velikoj šerpi uvri se oko dve litre vode, opet malo posoli, pa ubace knedle, ali toliko da se ne lepe jedna za drugu. Gotove su kad isplivaju na površinu. Obarene knedle stave se u cediljku, isperu pod mlazom hladne vode, uvaljaju u prezlu proprženu na puteru, pa zaspu mešavinom prah i vanilin šećera.
Kolač od šljiva
Šljive – 1 kg; margarin – 125 g; šećer – 1 čaša;
vanilin šećer – 1 kesica; pavlaka – 100 ml;
brašno – 2 čaše; prašak za pecivo – 1 kesica;
jaja – 2 kom; slatka pavlaka (po želji) – 1 kesa
Pre svega, zajedno valja umutiti brašno i prašak za pecivo. Onda dodati margarin, pa opet mutiti. Zatim jaja, vanilin šećer, šećer i pavlaku. Fino glatko testo sipa se u podmazanu tepsiju. Na testo se slože očišćene šljive, pa se pospu cimetom i šećerom. U rerni zagrejanoj na 180 stepeni peče se 45 do 50 minuta. Kada se kolač ohladi, samo se još iseče na kocke i, po želji ukrasi umućenim šlagom.
Pita sa šljivama
Brašno – 300 g; šećer – 250 g;
žumance – 1 kom; puter – 200 g;
vanilin šećer – 1 kesica;
prašak za pecivo – 1 jedna kesica;
kora od jednog limuna; šljive bez koštica – 1 kg;
grubo mleveni orasi (120 g); bademi, sitno iseckani (120 g);
cimet
Najveći posao, za neke, jeste izrada kora. Ali, ova pita naprosto ne ide s kupovnim korama.
Zato, u dve kašike vode, valja umutiti: brašno, sto grama šećera, jedno žumance, pakovanje putera, kesicu vanilin šećera, kesicu praška za pecivo i istruganu koru od jednog limuna. Tako dobijeno testo se razvuče do debljine od pola centimetra i stavi u rernu zagrejanu na 200 stepeni, da se peče.
Preko napola ispečenog testa pospu se grubo mleveni orasi, na njih slože šljive prerezane napola (prerezanim delom nagore), te sve to pospe sitno iseckanim bademom, šećerom (150 g) i cimetom.
Peče se još dvadeset minuta, na nešto nižoj temperaturi (150 stepeni) dok ne porumeni.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.