Salate su savršeno rešenje za sve obroke. Mogu da budu doručak, ručak i večera, možete da ih ponesete na posao, jedete danima. Imamo tri recepta Mike Dajmaka, na vama je samo da probate.
Skromna kukuruz salata
Kukuruz šećerac – 500 gr; šargarepa – 250 gr; grašak – 250 gr; majonez – 250 gr; peršunov list – 1 veza; limun – 1 kom; so; senf.
Dva su događaja u svekoliko istoriji (kukuruza) prelomna za našu trpezu. Prvi je onaj davni kada je kukuruz prešao Atlantik i odomaćio se ovde kao da ga je oduvek bilo: čak su i veliki pisci pravili greške pa junake iz vremena otomanske imperije hranili projom.
Drugi je možda čak i značajniji: kada je Alonso (zahvaljujući C marketu) stigao kod nas (eto, više nema ni jednih ni drugih), doneo nam je i smrznuti kukuruz-šećerac što je onda postao namirnica za 365 dana u godini.
Dalje je sve prosto: kukuruz se obari i slanoj vodi, isto tako i na kockice iseckana šargarepa, grašak, ako je u konzervi ne bari se, ako je pak i on smrznut takođe se obari. Onda sve još samo treba promešati s kesicom majoneza, začiniti limunovim sokom i kašičicom senfa, u sve ubaciti još i vezu seckanog peršunovog lista; pa ohladiti i servirati.
Bogata kukuruz salata
Kukuruz šećerac – 500 gr; meso (praška šunka, belo pileće, presovani juneći jezik…) – 250 gr; šargarepa – 250 gr; grašak – 250 gr; majonez – 250 gr; peršunov list – 1 veza; limun – 1 kom; so; senf.
Sve je isto kao i u skromnoj varijanti, ali ima i mesa. Kojeg – zavisi od mašte i frižidera.
U svakom slučaju treba četvrt kila praške šunke, ili jedne skuvane pileće grudi, ili presovanog junećeg jezika, ili… sve iseckano na kockice kao i šargarepa.
Verovali ili ne, kukuruz salate su baš te što demantuju ukorenjene navike glede ruske/francuske/italijanske… salate.
Evropska salata
Kupus – 250 gr; šargarepa – 250 gr; žuti sir – 250 gr; praška šunka – 250 gr; majonez – 100 gr; limun – 1 kom; senf.
Kao što je poznato, kupus i šargarepa, valjda su jedina autentična povrća s ovog kontinenta. Kokoške smo gajili oduvek, a sireve pravili vekovima. I ulje smo cedili. Eto nama autentičnog evopskog zadovoljstva.
Količina zavisi od želja, ali svega treba da je podjednako: koliko tanko seckanog kupusa, toliko i krupno rendane šargarepe, takođe krupno rendanog trapista, gaude ili ementalera, što sitnije seckane praške šunke.
Sve se ovo izmeša s majonezom koji valja začiniti kašičicom senfa i sokom od limuna.
Punjena jaja
Jaja – 5 kom; senf – 2 kašičice; list peršuna – 1 veza; želatin – 2 kesice; so; zelena salata.
Jaja se, kao što pesnik kaže, mogu „spremati na milijun raznih načina“. Ovaj je najjednostavniji, a istovremeno dovoljno atraktivan i za oči, i za stomak.
Pet komada jaja se, pre svega, tvrdo obare, ohlade, oljušte, preseku uzduž napola, pa odvoje belanca od žumanaca. Belanca idu na stranu da čekaju dalje, a žumanca se u kakvoj činiji viljuškom izgnjave, posole, pomešaju s dve kašičice senfa i seckanom vezom lista peršuna. I to se ostavi na stranu da čeka.
Dve kesice (bezbojnog!) želatina se u večoj šolji promešaju s desetak kašika hladne vode, što se odvadilo od pola litre, a ostatak uzavri. Kada je provrilo, skloni se s vatre, malo prohladi, pa umeša onaj želatin. Još se prohladi, ali ne toliko da počne da se steže, pa polovina gotovog želatina umeša sa žumancima.
Ovom smesom pune se jaja, na pladnju što je pokrivem rezancima od zelene salate (dakle, lišće se isecka što tanje, kao salata od slatkog kupusa) ređaju filom nagore, pa sve zalije preostalim želatinom i ostavi na hladnom mestu da se stegne.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.