Trljanica kao ukus južne i istočne Srbije 1Foto: Dušan Pešić

Trljanica, kažu, ide uz sve. Služi se samo kao salata, meze, ili kao dodatak pečenju, roštilju ili nekom drugom jelu od mesa. Meso suvih paprika, jednog od dva glavna sastojka, gnječi se, odnosno „trlja“, a otuda i ime ovom specijalitetu.

Služi se u mnogim kafanama, posebno na jugu i istoku Srbije, a deo je trpeze i na svadbama, slavama i sličnim svečarima.

Neki domaćini i domaćice kažu da postoji „letnja“ i zimska“ verzija trljanice, zavisno od paprike koja vam je na raspolaganju – sveža, ispečena ili suva paprika.

Preporuka je da se ne koristi jabukovo sirće, jer daje slatkast ukus salati, već isključivo alkoholno.

Ovaj specijalitet jednostavan je za pripremu, a neće vam oduzeti ni mnogo vremena.

Sastojci: praziluk, suve neljute i suve ljute paprike, so, sirće, ulje.

Priprema: Suvu ljutu i neljutu papriku očistiti od semenki i kratko prokuvati, da omekšaju, papriku posle procediti. Praziluk sitno iseckati i pomešati sa paprikom, a potom po ukusu dodati so, ulje i sirće.

Naposletku, sve dobro promešati dok se masa ne sjedini.

Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari