Za vanilice kažu da su lepše i slađe kako duže stoje. Dilema je, međutim, ko će duže „izdržati“ – vanilice ili njihov degustator.
Postoji više recepata i načina pripreme, u zavisnosti od sastojaka koje koristite za pripremu ovog delikatesa koji je još poznat i kao „grancle“.
Današnji recept je starinski, a domaćice su složne u oceni da ovakva priprema ne zahteva mnogo sastojaka i uloženog novca.
Ili, što bi se reklo, „ništa posebno“ ne ide od sastojaka.
Ne viđaju se često na slavama i rođendanima, verovatno zato što zahtevaju malo više vremena za pripremu.
Stoga se danas, za svečanosti ovog tipa, domaćice i domaćini češće odlučuju za sitne kolače i torte.
Sastojci: 400gr masti, jedna čaša kiselog mleka, jedan kilogram brašna i džem po izboru (najčešće se koristi od šljiva i kajsija).
Priprema: Umesiti testo od brašna, masti i kiselog mleka, i rastanjiti ga oklagijom do debljine od, okvirno, pola centimetra. Vaditi čašicom ili modlom „krugove“ testa i ređati ih u pleh. Pleh se ne podmazuje. Kad sve bude pečeno, ohlađene „krugove“ spajati džemom i valjati u šećer u prahu.
Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.