Veganska riba jer se približava Sv. Nikola, kao i zbog svih koji su već pitali za recept i onih koji bi želeli ukusnu vegansku tofu-ribu za praznike…
Potrebno:
- 650 gr tofua;
- 2-3 lista pirinčanog papira;
- 2 lista nori alge;
- 2 kaf. kas. belog luka u prahu;
- 1 /2 većeg limuna, jednu polovinu iseći na šnite, ostalo koristiti za sok.
- morska so
Testo za umakanje:
- napraviti gušće testo za palačinke od pola belog brašna i pola kukuruznog brašna, prstohvat soli i vode ili nekog biljnog mleka ;
- ulje za prženje;
Za krompir:
- malo kukuruznog brašna za umakanje krompira;
- 6 -7 krompira srednje veličine;
- nešto soli i mlevenog bibera
Za zeleni sos:
- 3 šake mladog spanća;
- 1 čen belog luka;
- 7 sup. kaš. veganske neutralne pavlake za kuvanje;
- prstohvat – dva soli;
- malo vode
Za preliv:
- 5 sup. kaš. maslinovog ulja;
- 2 – 3 izgnječena čena belog luka;
- 1/2 limuna, samo sok;
- prstohvat soli
Dodatno:
- matovilac, mladi spanac, ili zelena salata, čeri paradajz i malo seckanog peršuna.
Priprema:
1. Obariti krompir u ljusci na pari, oguliti, iseci na kolutove i umočiti u kukuruzno brašno. Posoliti, pobiberiti i poprskati maslinovim uljem. Staviti na tepsiju obloženu papirom za pečenje i poprskanu maslinovim uljem. Rernu uključiti na 230 stepeni sa uključenim gornjim grejačem, i peći krompir 15 minuta.
2. Pomešati u posudi belo i kukuruzno brašno sa vodom u gušću smesu od one za palačinke, malo je posoliti.
3. Tofu fiš: tofu iseci u oblik izduženog trapeza, posuti obilno belim lukom u prahu i nakapati ga dobro limunovim sokom, malo posoliti. „Nalepiti“ na tofu (samo sa jedne strane) komade pirinčanog papira istog oblika, pa papir “ nalepiti“ isecene komade nori alge. Nakapati po malo vode da se pirinčani papir i alge dobro slepe uz tofu. Staviti komade jedne preko drugih da „odmore“ tako sat – dva i upiju arome (mozete i preskociti ovaj korak). Umočiti u spremno gušće testo i peći na nauljenom teflonskom tiganju na obe strane da lepo porumeni, položivši prvo u ulje stranu bez nori alge i pirinčanog papira.
4. Zeleni sos: U blenderu izmiksirati sve sastojke u fin gusti krem pa sipati u zasebnu činiju.
5. Za preliv: pomešati sve sastojke i dobro izmešati, pa sipati u posebnu činiju.
6. Serviranje: na veći tanjir posložiti matovilac ili mladi spanać, odozgo posložiti kriške krompira a između njega kriške limuna, preko krompira staviti komade tofu fiša a sa strane dodati čeri paradajz. Posuti sve seckani belim lukom i peršunom i poslužiti uz oba sosa.
Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”
Možete me pratiti na
blog/vebsajt: www.naualhansen.com
Instagram: www.instagram.com/vegan_naual.hansen/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.