Tradicionalna praznična torta u malo drugačijem i zdravijem izdanju.
Za koru:
- 130 gr pšeničnog brašna (koristila pola speltinog i pola belog pšeničnog brašna);
- 100 gr prepečenih, malo oljuštenih, mlevenih lešnika;
- 1 sup. kaš. kakao praha;
- 100 gr šećera u prahu (koristila kokosov šećer u prahu);
- 2 kaf. kas. praška za pecivo;
- 260 ml sojinog mleka;
- 60 ml ulja.
Fil:
- 220 ml veganskog tečnog šlaga;
- 80 gr otopljene crne čokolade (koristila 20 gr veganskog nugata + 60 gr crne čokolade);
Za ganaš:
- 130 ml veganskog tečnog šlaga;
- 160 gr crne čokolade (koristila 100 gr veganskog nugata + 60 gr crne čokolade).
Priprema:
U činiji pomešati sve mokre sastojke. U posebnoj posudi pomešati sve suve sastojke.
Mikserom spojiti suve i mokre sastojke. Sipati u pleh oblozen papirom za pečenje (35 cm x 27 cm) i peći na 190 stepeni 20-23 min (posle 20 min. ubosti vrhom noža pa ako se ništa ne lepi za njega – pečeno je i spremno za vađenje iz rerne).
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi 4-5 minuta. Staviti veci pleh preko pleha u kom se nalazi kora. Obrnuti plehove držeći ih obema rukama tako da kora padne na onaj koji je bio odozgo.
Ukloniti papir za pečenje. Koru prekriti čistom kuhinjskom krpom i preko nje staviti veliki pleh. Okrenuti ponovo tako da torta padne na krpu na plehu. Dakle, sada kora treba da leži na krpi koja se nalazi na plehu. Urolati koru zajedno sa krpom prema unutra i tako ostaviti da se potpuno ohladi. Kada se ohladi izvaditi iz krpe polako odmotavajuci.
Fil: umutiti penasto šlag pa u njega dodati otopljenu čokoladu (paziti da čokolada ne bude vrela, treba da bude gusta i mlaka), dobro izmiksirati i filovati koru. Zarolati koru prema unutra.
Glaziranje: istopiti sve sastojke za ganaše u mikrotalasnoj ili na šporetu često mešajući, pazeći da ne zagori. Rolat premazati ganašeom. Ostaviti da se malo prohladi, pa preći preko njega viljuškom kopirajući teksturu starog drveta/panja.
Iseći dijagonalno jedan mali komad torte i pričvrstiti ga na veliki komad, sa strane.
Služiti hladan rolat, čuvati u frižideru do 4 dana.
Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.” Možete me pratiti na
blog/vebsajt: www.naualhansen.com
Instagram: www.instagram.com/vegan_naual.hansen/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.