Ah ta čokolada… U svim bojama, oblicima, kombinacijama ukusa. Uz slatku pratnju u vidu voćnog ili krem punjenja, začinjena i pikantna, za ljubitelje egzotike ili za one odvažne koji uživaju u jačini i punoći čistog ukusa čokolade – crna sa visokim procentom kakaa.
Ukoliko vam je potreban izgovor da se prepustite i uživate u čokoladi, u nastavku navodimo sve dobrobiti čokolade.
Kvalitetna crna čokolada, sa 70 odsto kakaa i više, može da nam ponudi mnogo toga – hranljiva je, bogata vlaknima, mineralima (100 g crne čokolade sadrži i do 70 odsto dnevnog unosa gvožđa i oko 60% dnevnog unosa magnezijuma) i zdravim mastima. Bogat je izvor antioksidanasa kojih u kvalitetnoj crnoj čokoladi može imati više nego u nekom voću, kao npr. u borovnici.
Ima pozitivan uticaj na krvotok – snižava krvni pritisak i pospešuje prokrvljenost mozga, što ima pozitivan uticaj na kognitivne funkcije. Odlična je za kožu i zaštitu od sunca. Dobra crna čokolada jedna je od onih čarobnih namirnica koje ne samo da nam donose čulni užitak, već su i dobre za naš organizam.
Iako će u današnjem receptu čokolada imati sporednu ulogu, i dalje će biti onaj važan sastojak bez koga se ne može.
Pravićemo zdrave i brze veganske disko krofne, koje su toliko ukusne da ne biste ni pomislili da su zdrave, a u kojima možete uživati u potpunosti, svim čulima.
Ukupno vreme pripreme: oko 20 minuta.
Sastojci (za 8 krofni):
- 1 šolja (od 250ml) ovsenih pahuljica
- ½ kašičice sode
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- ½ kašičice cimeta
- ¼ šolje (od 250 ml) tečnog zaslađivača po izboru (agava/javorov sirup, pasta od urmi…)
- ½ šolje (od 250 ml) biljnog mleka po izboru
- 3 kašike putera po izboru (kikiriki/badem/lešnik/suncokret…)
- Kašičica ekstrakta vanile
- 1 zrela banana
Za dekoraciju:
- 50 g kvalitetne crne čokolade
- Po želji: šarene mrvice, seckani lešnici, kora pomorandže
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175°C.
- U blenderu sameljite ovsene pahuljice do konzistencije brašna.
- Dodajte sve ostale sastojke (osim čokolade i dekoracije) i izblendirajte ih do glatke smese. Smesa neće biti ni previše gusta ni previše tečna.
- Ukoliko imate kalup za krofne, u kalup premazan uljem sipajte testo do 2/3 visine kalupa. Ukoliko nemate kalup, sačekajte 10-ak minuta da se testo dodatno zgusne, pa ga oblikujte u loptice i poređajte na podmazan pleh. Pecite 10 minuta.
- Na malo ulja rastopite crnu čokoladu. Prelijte krofne čokoladom. Odozgo možete po želji posuti šarene mrvice, seckani lešnik, koru pomorandže. Pustite mašti na volju, zaigrajte se i uživajte!
Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.