Vege recept: Burito činija 1Foto: Danica Bijelić / Vegan izazov 22

Šta zapravo jedu ljudi koji odluče da se hrane veganski? Izbacivanjem mesa, mlečnih proizvoda, jaja i drugih namirnica životinjskog porekla, mnogi pomisle da u ishrani ostaju još samo voće i povrće.

Šta zapravo jedu ljudi koji odluče da se hrane veganski? Izbacivanjem mesa, mlečnih proizvoda, jaja i drugih namirnica životinjskog porekla, mnogi pomisle da u ishrani ostaju još samo voće i povrće. Iako je predrasuda da vegani jedu samo salate već prevaziđena, pored žitarica i mahunarki, za optimalno zdravlje potrebno je svakodnevno jesti i velike količine povrća, idealno ono treba da popuni čak polovinu svakog tanjira koji pojedete u toku dana.

Ali, šta ako i niste najveći obožavalac ove grupe namirnica? Da li izbegavate salate jer vam nisu ukusne, vaša konzumacija povrća se svodi na paradajz leti a kupus salatu zimi, a zeleno povrće ne možete ni očima da vidite? Ne brinite, Vegan Izazov 22 spremio je nekoliko saveta kako da uvedete više povrća u vašu ishranu i to na ukusan i zdrav način!

Jedan od načina je napraviti ukusnu kombinaciju povrća i izblendati je u potaž ili sos za testeninu. Povrće možete obariti ali za intenzivnije ukuse bolje ga je ispeći u rerni. U potaž od karfiola i brokolija ili pečurki i praziluka obavezno dodajte malo biljne pavlake kako biste dobili puniji ukus. U potaž od bundeve odlično ide par kašika gustog kokosovog mleka iz konzerve!

Ako niste ljubitelji namirnica poput spanaća, blitve, brokolija, ovo je odličan način da ih sakrijete u obroku i zamaskirate njihov ukus drugim ukusnijim povrćem. Zeleno lisnato povrće takodje možete ubaciti i u smoothie, zasladite ga urmama kako bi bio slađi i kako biste što bolje zamaskirali ukus zeleniša!

Tajna za sos za testeninu bogat povrćem kome čak ni izbirljiva deca ne mogu odoleti je zapravo u indijskim orasima! Jedna od najlepših letnjih kombinacija su paprike, tikvice i beli luk – ispecite ih u rerni (glavici belog luka prethodno isecite vrh, prelijte je maslinovim uljem pa je zamotajte u foliju) pa ih izblendajte sa indijskim orasima i dovoljno vode u kojoj se kuvala testenina za lepu konzistenciju sosa za pastu. Na sličan način napravite Barbie pastu, umesto paprika i tikvica iskoristite kuvanu cveklu i imate roze jelo bogato nutrijentima!

Ukoliko imate malo više strpljenja, možete praviti zdravije varijante čipseva od povrća. Čips od tikvice i kelja pravi se sečenjem ovog povrća na jako tanke listiće i sušenjem u rerni dok ne postane hrskavo, na nižoj temperaturi od 100 do 120 stepeni Celzijusa. Sami možete prilagodite količinu soli, ulja i izabrati omiljenu kombinaciju začina za ovu zdravu grickalicu.

Svaku salatu možete upotpuniti tako što ćete pored povrća dodati i malo teksture – ubacite orasaste plodove ili semenke za malo hrskavosti, a ne zaboravite da dobar preliv zapravo najviše znači za preukusnu salatu! Napravite ga od kikiriki putera i soja sosa ili tahinija i limunovog soka. Jednostavna kombinacija maslinovog ulja, senfa i balzamika pristaje skoro svakoj kombinaciji povrća!

Začini su obavezni, bilo da je u pitanju potaž, sos za testeninu, grilovano povrće ili salata. So i biber se podrazumevaju, a bitnu ulogu igraju i malsinovo ulje i limunov sok! Ostale začine prilagodite svom ukusu, istražite, igrajte se i isprobajte najbolje kombinacije!

I za kraj, verovali ili ne, povrće kao što su batat, bundeva i šargarepa mogu biti glavni sastojci kolača! Ukusna torta od šargarepe ima specifičan ali jako zanimljiv ukus, a pire od batata ili bundeve koriste se kao zamena za jaja u nekim pečenim veganskim kolačima, dajući im odličnu teksturu i puno vitamina!

Za detaljnije recepte i razmenu ideja sa iskusnim veganima pridružite se Vegan Izazovu 22 – učešće je potpuno besplatno a možete dobiti odgovore na sva pitanja koja imate o veganstvu! Iskusni mentori i nutricionisti su tu da vam pomognu da uvedete više zdrave, biljne hrane u vaše obroke i to na pravilan i ukusan način!

Prijavite se na sajtu vegan-izazov22.com i pridružite se facebook grupi Izazova koju smo pretvorili u pravu malu zajednicu istomišljenika! Sjajno se družimo i svaki dan prolazimo kroz različite dnevne izazove koji se tiču veganskih namirnica, ali i drugih aktivnosti vezanih za veganstvo.

Dobrodošli su svi – totalni početnici koji žele da razviju zdravije navike, već iskusni vegani, kao i ljudi koji su na pola puta i zainteresovani su da prošire zbirku svojih recepata i trikova iz kuhinje!

Takodje, za puno saveta i recepata možete nas pratiti i na instagramu @veganizazov22, na tiktoku https://www.tiktok.com/@veganizazov22?_t=8enequmQVks&_r=1 i na youtube-u

https://youtube.com/channel/UCKVY1XlA_16UReuRhW3Z0vA

A recept koji smo pripremili za vas danas je ukusna veganska burito činija puna zdravog povrća!

Sastojci:

  • Integralni pirinač
  • Kukuruz
  • Pasulj iz konzerve
  • Salata od paradajza, krastavca i mladog luka
  • Avokado

Preliv:

  • 1 kašičica senfa
  • Sok od 1/2 limuna
  • 1 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica sirupa od urmi ili drugog tečnog zaslađivača
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • So i biber, dodati malo vode ako je mnogo gusto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari