Ukus čokolade i pomorandže koji vas vraća u detinjstvo. Evo kao da napravite jedan o omiljenih kekića.
Sastojci za biskvit:
- 1,2 dcl kukuruznog brašna;
- 1 dcl pšeničnog brašna;
- 1 dcl šećera;
- 1/2 kaf.kaš. praška za pecivo;
- sup.kaš. pudinga od vanile u prahu;
- 2 dcl mineralne kisele vode.
Sastojci za žele:
- kora jedne narandže;
- 3,5 dcl sveže ceđenog soka od pomorandže;
- 0,4 dcl agava sirupa (ili drugog zaslađivača po ličnom izboru);
- 1 kaf.kaš. agar praha.
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 120 gr tamne čokolade;
- 2 sup.kaš. kokosovog ulja sa neutralnom aromom.
Uputstvo za pripremu biskvita:
Uključite rernu na 190 stepeni Celzijusa.
Sve suve sastojke spojite u činiju i dobro promešajte žicom za mućenje.
Dodajte kiselu vodu i još jednom dobro promešajte. Podmažite 2-3 pleha za mafine sa malo ulja i sipajte po malo smese u svako mesto za mafine.
Pecite biskvite na 190 stepeni 12-13 min. Ostavite ih da se malo ohlade, a zatim ih vrhom noža polako odvojite od pleha za mafine i izvadite ih.
Uputstvo za žele od narandže i čokoladnu glazuru:
U jačem blenderu izmiksirajte 1 dcl soka od pomorandže, pomorandžinu koru i agava sirup (ili neki drugi zaslađivač po ličnom izboru).
Smesu stavite u šerpu sa ostatkom soka od pomorandže i agar praha i dovedite do ključanja uz neprestano mešanje pa ostavite da se krčka 1 min. Sklonite sa toplote i sipajte na ravnu tacnu (prekrivenu plaktičnom folijom).
Tečnost treba da formira tanak žele sloj debljine između 3-4 mm. Ostavite da se potpuno ohladi.
Čašom malog prečnika (ili komada okruglog metala ili plastike) isecite okrugle oblike (manje od biskvita u prečniku).
Spojite i zajedno istopite čokoladu i ulje na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj rerni.
Kombinovanje:
Preko svakog biskvita stavite komad želea od pomorandže, premažite otopljenom čokoladom i dva puta unakrsno pritisnite viljuškom preko čokoladne glazure. Keks držite zatvoren u staklenoj posudi ili u kutiji do 4 dana.
Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”
Možete me pratiti na:
Instagram: https://www.instagram.com/naual.hansen/
Vebsajt: https://naualhansen.com/jaffa-cakes/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.