Vegan sam postala početkom leta pre četiri godine. Sve mi je bilo super – puno voća, povrća i nikakvih problema oko ishrane nije bilo.
Međutim, što više su se bližili zimski praznici to nervoznija sam postajala. Uopšte nisam imala pojma, kako obogatiti trpezu i kako je učiniti zdravom, ukusnom i zabavnom za sve člane porodice, pogotovo za one najmlađe. Ne bih da vam pričam na šta mi je ličio novogodišnji sto te godine. Naravno, svaki mesec sam napredovala u spremanju veganskih jela i sad već imam listu prijatelja ko bih želeo kod mene na ručak.
Živo se sećam kako mi je bilo u početku teško i zato želim da pozovem sve koji su zainteresovani da postanu vegani na Vegan Izazov 22 prijavom preko vegan-izazov22.com
Ovaj projekat idealno je osmišljen za lagani i opušteni prelaz na zdravu i etički stranu života. I tajming je savršen – start je već 17 decembra, taman ćete stići da pokupite sjajne recepte za praznike. Naši mentori i učesnici darežljivo dele proverene i zdrave recepte, koje će savladati i kuvar početnik.
Osim recepta dobićete odgovore na sva pitanja u vezi sa unosom proteina, vitamin, o suplementaciji, o vežbanju na biljnoj ishrani, o etičkim aspektima.
Posebno smo ponosni na društvenu atmosferu tokom Izazova i van njega – mentori pružaju podršku svima bez izuzetka i nikog ne ostavljaju bez pažnje. Više od 5.000 ljudi već je prošlo kroz Izazov, neko od učesnika čak je postao i mentor novih izazova, tako da je dobio priliku da širi priču o veganstvu dalje.
Još jednom želim da pozovem sve koji su zainteresovani da se hrani zdravo, ukusno, raznoliko i crulty free na Vegan Izazov 22. Dođite i obogatite vašu ishranu izvrsnim jelima bez životinjskih proizvoda. A od mene dobijate na poklon recept posne Jaffa torte bez gluten.
Za modlu od 20 cm
Svetli biskvit:
- 160 g smese bezglutenskog brašna;
- 100 g šećera od trske
- 50 g bademovog brašna (ili mlevenih badema/oraha);
- 125 ml ceđenog soka od pomorandže;
- 140 g banana;
- 50 ml istopljenog kokosovog ulja;
- 1 kašićica praška za pecivo;
- 1/2 kašićice sode bikarbone;
- 1 kašika rendane kore od pomorandže;
- 5 ml ekstrakta vanile.
Prvo spojite sve suve sastojke i lepo prosejte sve zajedno. Zatim umutite sok, ulje i bananu blenederom i spojite obe smese. Mešajte lopaticom; testo neće biti tečno ali je bitno da ga lepo rasporedite po modli. Ako koristite silikonsku, samo je podmažite malo uljem. Ako imate metalnu onda na dno stavite pek papir a zidove pokrijte uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj do 180 C rerni 40 min. Pre nego što budete vadili pustite da se potpuno ohladi.
Tamni biskvit:
- 130 g smese bezglutenskog brašna;
- 100 g šećera od trske
- 30 g kakaa u prahu;
- 50 g bademovog brašna (ili mlevenih badema/oraha);
- 150 ml ceđenog soka od pomorandže;
- 140 g banana;
- 50 ml istopljenog kokosovog ulja;
- 1 kašićica praška za pecivo;
- 1/2 kašićice sode bikarbone;
- 1 kašika rendane kore od pomorandže;
- 5 ml ekstrakta vanile.
Postupak je apsolutno isti kao i kod svetlog biskvita.
Biskvit isečete na dve kore. Svaku koru natopite sirupom od pomorandže.
Za sirup vam treba 350 ml soka i 100 g šećera od trske ili agavinog sirupa. Promešajte sve, pustite da prvovri i kuvajte na tihoj vatri desetak min.
Sad spremamo fil:
- 200 ml ceđenog soka od pomorandže;
- 200 ml agave;
- 400 ml (1 konzerva) masnog kokosovog mleka;
- 60 g gustina;
- 45 g kokosovog ulja;
- ekstrakt pomorandže opciono.
Promešajte sve sastojke štapnim blenderom osim gustina i stavite na medium vatru. Gustin rastvorite u 2-3 kašike hladne vode.
Kad smesa za fil bude bila na ivici da provri, tankim mlazom sipajte u nju gustin i mešajte non-stop. Kad počne da se zgušnjava, sklonite s vatre i nastavljajte da mešate.
Ostavite fil da se ohladi. On će se zgrudvati malo, ali nije ništa strašno. Pre prebacivanja u poslastičarsku kesu samo ga još jednom izblendirajte.
Fil podelite na tri dela i sklopite tortu. Gornja kora treba da ostane bez fila. Ostavite u frižideru preko noći.
Čoko krem:
- 250 g kokosovog krema (tvrdi deo iz konzerve mleka);
- 125 g crne čokolade;
- 50 g kokosovog šećera;
- mrvica soli;
- 5 ml ekstrakta vanile.
Otopite sve na pari, izblendirajte i stavite u frižider da se stegne. Pazite da ne stoji previše dugo inače biti jako tvrdo. Ako se ipak jako stvrdnulo, ostavite pola sata na sobnoj temperaturi i izblendirajte ponovo.
Ova količine biće dovoljna da pokrijete celu tortu. Ako želite još i čoko ruže preko, onda duplirajte sastojke.
Irina Sejdhanova je jedna od mentorki na Vegan izazovu 22
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.