Možda ovo jelo izgleda kao neka vrsta komplikovanog jela- ali je daleko od toga.
Za ćufte:
100 gr suvog slanutka, potopiti preko noći u vodi (malo posoliti);
100 gr suvog crnog pasulja (ili sarenog) treba potopiti preko noći u vodi (malo posoliti);
1/2 kaf. kas. crnog bibera;
1/2 kaf.kas. soli;
1 kaf. kas. suvog bosiljka;
1/2 kaf. kas. praška za pecivo;
za čia jaje: 1,5 kašičice. mlevene čie + 3 kašike. vruce vode, dobro promešati.
Za pastu/ testeninu
230 gr testenine školjke posne.
Za paradajz sos:
420 gr duplo koncentrovanog paradajz pirea;
6,8 dcl vode (i malo više ako treba, da se dobije fina gustina sosa);
3 kaf. kašike javorovog sirupa ili druge vrste prirodnog zaslađivača;
1 kocka supe od povrća;
1 kaf.kas. crnog luka u prahu;
1/2 kaf.kas. kari začina;
1/2 kaf.kas. mlevenog crnog bibera;
1/3 kaf.kas. soli.
Za tahini sos:
6 sup. kas. tahinija;
2 sup. kas. od limunovog soka;
2 kaf. kas. belog luka u prahu;
1,8 dcl tople vode (po potrebi i malo više, zavisno od gustine tahinija).
Za dekoraciju:
svež ruzmarin.
Način pripreme:
Stavite sve sastojke za ćufte (osim čia jaja) u blender i usitnite. Nakon seckanja stavite u posudu i dodajte chia jaje, zatim dobro promešajte. Oblikujte male loptice od po 19-20 gr. stavite u rernu ili u fritezu bez ulja na 180 stepeni Celzijusa (ili u rernu na pleh obložen papirom za pečenje). Pecite 25 min., okrenite ih nakon 12. minuta. Ubodite svaki nozem ili metalnim ražnjicem i na par mesta.
Dok se veganske ćufte peku, kuvajte školjke prateći uputstva sa pakovanja.
Za paradajz sos: U šerpi pomešati sve sastojke za paradajz sos i staviti da provri. Pustite da se krčka 2 minuta, a zatim dodajte veganske ćufte i kuvajte petnaestak minuta.
Za tahini sos: Sve sastojke dobro izmešajte kašikom i ostavite sa strane.
Kombinovanje: U vatrostalnu ciniju sipajte prvo paradajz sos, potom stavite školjke, dodajte po jednu vegansku ćuftu u svaku skoljku i obilno prelijte tahini sosom. Ukrasite svežim ruzmarinom. Poslužite toplo.
Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”
Možete me pratiti na
blog/vebsajt: www.naualhansen.com
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.