Vege recept: Ćufte sa dva sosa 1Foto: Naual A. Hansen

Možda ovo jelo izgleda kao neka vrsta komplikovanog jela- ali je daleko od toga.

Za ćufte:

100 gr suvog slanutka, potopiti preko noći u vodi (malo posoliti);

100 gr suvog crnog pasulja (ili sarenog) treba potopiti preko noći u vodi (malo posoliti);

1/2 kaf. kas. crnog bibera;

1/2 kaf.kas. soli;

1 kaf. kas. suvog bosiljka;

1/2 kaf. kas. praška za pecivo;

za čia jaje: 1,5 kašičice. mlevene čie + 3 kašike. vruce vode, dobro promešati.

Vege recept: Ćufte sa dva sosa 2
Foto: Naual A. Hansen

Za pastu/ testeninu

230 gr testenine školjke posne.

Za paradajz sos:

420 gr duplo koncentrovanog paradajz pirea;

6,8 dcl vode (i malo više ako  treba, da se dobije fina gustina sosa);

3 kaf. kašike javorovog sirupa ili druge vrste prirodnog zaslađivača;

1 kocka supe od povrća;

1 kaf.kas. crnog luka u prahu;

1/2 kaf.kas.  kari začina;

1/2 kaf.kas. mlevenog crnog bibera;

1/3 kaf.kas. soli.

Za tahini sos:

6 sup. kas. tahinija;

2 sup. kas. od limunovog soka;

2 kaf. kas. belog luka u prahu;

1,8 dcl tople vode (po potrebi i malo više, zavisno od gustine tahinija).

Za dekoraciju:

svež ruzmarin.

Način pripreme:

Stavite sve sastojke za ćufte (osim čia jaja) u blender i usitnite. Nakon seckanja stavite u posudu i dodajte chia jaje, zatim dobro promešajte. Oblikujte male loptice od po 19-20 gr. stavite u rernu ili u fritezu bez ulja na 180 stepeni Celzijusa (ili u rernu na pleh obložen papirom za pečenje). Pecite 25 min., okrenite ih nakon 12. minuta. Ubodite svaki nozem ili metalnim ražnjicem i na par mesta.

Dok se veganske ćufte peku, kuvajte školjke prateći uputstva sa  pakovanja.

Za paradajz sos: U šerpi pomešati sve sastojke za paradajz sos i staviti da provri. Pustite da se krčka 2 minuta, a zatim dodajte veganske ćufte i kuvajte petnaestak minuta.

Za tahini sos: Sve sastojke dobro izmešajte kašikom i ostavite sa strane.

Kombinovanje: U vatrostalnu ciniju sipajte prvo paradajz sos, potom stavite školjke, dodajte po jednu vegansku ćuftu u svaku skoljku i obilno prelijte tahini sosom. Ukrasite svežim ruzmarinom. Poslužite toplo.

Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”

 Možete me pratiti na 

blog/vebsajt: www.naualhansen.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari