Veganuari (naziv potiče od reči vegan i januar) je izazov koji vodi engleska neprofitna organizacija koja promoviše vegansto ohrabrujući ljude da isprobaju veganski način života tokom januara.
Prvi izazov pokrenut je u januaru 2014. godine. Godine 2015. za izazov se prijavilo 12.000 ljudi, da bi u 2021. godini taj broj dostigao 500.000.
Učesnici se za izazov prijavljuju na zvaničnom sajtu (veganuary.com/try-vegan). Pored osećaja zajedništva i svakodnevne podrške putem imejla, svi učesnici dobijaju vodič za kupovinu namirnica, pristup bazi sa velikim brojem recepata, kao i preporuke restorana. Privlačnost ovog izazova sa pozitivnim pristupom veganstvu napravio je opipljivu i merljivu promenu, kako za životinje, sačuvavši milione života, tako i za planetu Zemlju i zdravlje njenih stanovnika.
Ako se odlučite da učestvujete u izazovu ili pokušavate da smanjite količinu životinjskih proizvoda koju jedete ovog januara (ili bilo kog meseca u godini), onda je recept koji sledi pravi izbor za vas!
Predstavljamo vam japanski recept na veganski način – pravimo terijaki tofu. Ovaj obrok je takođe bez glutena, veoma je lak i brz za pravljenje i verovatno već imate većinu potrebnih sastojaka.
Tofu hrskave spoljašnjosti, preliven slatko-slanim terijaki sosom, uz malo crvene paprike, mladog luka i susama obećava obrok koji će vam zadovoljiti sva čula.
Ukupno vreme pripreme: oko 50 minuta.
Sastojci:
- 280 g tofua
- 2 paprike, iseckane na kockice (2 crvene ili kombinacija crvene i zelene)
- 30 g kukuruznog brašna
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 šaka sitno seckanog mladog luka (samo zeleni delovi)
- 2 kašike susama (opciono)
Za terijaki sos:
- 2 kašike sirćeta (balzamiko ili neko drugo)
- 150 ml vode
- 4 kašike soja sosa
- 1,5 kašika kokosovog šećera (može i agave ili javorovog sirupa)
- 1 komadić đumbira (sitno iseckan)
Uputstvo za pripremu:
- Najpre tofu osušite kuhinjskim ubrusom ili čistom krpom. Zatim ga isecite na kockice veličine otprilike 1×1 cm.
- Dodajte 30 g kukuruznog brašna u tanjir i uvaljajte kocke tofua sve dok ne budu dobro obložene.
- U tiganju na srednje visokoj temperaturi zagrejte 4 kašike maslinovog ulja, dodajte tofu i pržite ga dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte još malo ulja ukoliko je tofu sve upio tokom prženja, a čini vam se da je potrebno još.
- Kada tofu dobije zlatnu boju sa svih strana, sklonite ga sa šporeta i izručite ga na kuhinjski ubrus koji će upiti višak ulja.
- U zasebnu činiju dodajte sve sastojke za terijaki sos i promešajte dok se sastojci ne sjedine.
- Koristeći isti tiganj u kome ste pržili tofu, na malo ulja dodajte iseckanu papriku i lagano je propržite na srednjoj temperaturi par minuta.
- Zatim u papriku dodajte terijaki sos. Pustite da provri, pa kuvajte na blagoj vatri nekih 5 minuta. U zasebnoj posudi pomešajte 1 kašiku kukuruznog brašna sa 2 kašike vode i dodajte u tiganj. Dobro izmešajte. Kuvajte još minut–dva dok se sos u tiganju malo ne zgusne.
- Dodajte u tiganj prženi tofu i promešajte sve kako bi se lepo sjedinilo.
- Servirajte preko kuvanog pirinča, dodajte mladi luk i pospite susamom. Uživajte!
Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.