Vege recept: Kolač od šargarepe 1Foto: Tijana Zdravković

Danas sa vama delim recept za veoma ukusan, sočan i aromatičan kolač. Šargarepa u kombinaciji sa toplim začinima, pomorandžom i orasima postaje prava simfonija ukusa!

Nadam se da će vam se dopasti koliko i meni!

Sastojci:

  • 250g izrendane šargarepe (4 komada)
  • 250ml biljnog mleka
  • 100ml otopljenog margarina
  • 350g brašna
  • 250g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice karanfilića
  • kora i sok 2 pomorandže
  • 100g iseckanih oraha
  • 250g biljne pavlake za šlag
  • kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice esencije vanile

Zagrejte rernu na 200C. U posudu dodajte izrendanu šargarepu, mleko, margarin, začine, kašičicu esenciju vanile, sok dve i koru jedne pomorandze(ostavite malo kore sa strane), 220g šećera, prašak za pecivo i 80g oraha.

Dobro promešajte, zatim lagano dodajte brašno i mešajte špatulom dok se smesa ne sjedini u testo. U podmazanu tepsiju izlijte testo i pecite kolač 35 minuta na 200C. Ostavite ispečeni kolač da se potpuno ohladi.

U činiju dodajte biljnu pavlaku, preostalu koru pomorandže, kašičicu esencije vanile i 30g šećera i umutite mikserom dok ne dobijete blago umućeni krem, ne mutite u šlag. Tortu premažite umućenom pavlakom, ukrasite preostalim orasima i služite uz limunadu ili kafu.

Uživajte!

Tijana Zdravković  je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.

Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari