Sezona je praznika, želimo da napravimo poslastice u kojima će svi naši gosti uživati. Ovo zvuči kao uvod u Hallmark-ov film, ali nije nemoguće postići.
Kada želimo da podelimo vreme i uspomene zajedno, bilo da su praznici ili nedeljni ručak, okupljamo se oko praznične trpeze. Tada želimo da zanemarimo naše razlike i osetimo jedinstvo, a kada je reč o različitim načinima ishrane to isprva može delovati teško dostižno.
Kada je reč o veganskoj ishrani, zaista dolazi do izražaja pravo značenje praznika gde zbog uživanja u ukusnim obrocima preskačemo nanošenje patnje drugim živim bićima.
Današnjica nam pruža sve veći izbor namirnica i dostupnost informacija, te napraviti veganski obrok koji će oduševiti sve prisutne više nije veliki izazov.
Za vas smo spremili baš takav praznični dezert, ukusan, klasičan i lagan. Ova poslastica je veganska, što je čini pogodnom i za one koji poste, za one koji su netolerantni na laktozu, ne sadrži orašaste plodove i time je mogu jesti i oni sa alergijskim reakcijama na njih.
Ova čokoladna torta osvojiće vaša srca i možda postati porodični recept koji se iznova pravi.
Sastojci:
- 1 pakovanje posnog keksa
- 250 ml posne slatke pavlake za kolače (zamena je 150 grama posnog šlaga pripremljenog po uputstvu)
- 1 biljni krem sir neutralnog ukusa (na našem tržištu postoji veganska verzija maskarponea i klasičnog krem sira)
- 3 kašike javorovog sirupa ili zaslađivača po vašem izboru
- 1 posni puding od čokolade
- 200 grama crne posne čokolade
- 1 l biljnog mleka
- voće po želji (banane ili maline su uvek dobar izbor)
- aroma vanile ili ruma po želji
Najpre skuvajte puding od čokolade sa biljnim mlekom po uputstvu na pakovanju i zasladite javorovim sirupom ili drugim zaslađivačem. Istopite 200 grama čokolade na pari sa dodatkom pola šolje mleka (oko 1 dl).
Kada se prohladi, dodajte sir i sve umutite mikserom. Zatim dodajte arome po želji. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku.
Sjedinite ohlađeni puding i smesu sa sirom, a zatim i slatku pavlaku dodajući polako po kašiku i mutite na manjoj brzini mikserom.
Vodite računa o tome da smesa ne postane previše retka. Ako imate višak šlaga ili slatke pavlake, koristite ga za dekoraciju.
Keks umačite u biljno mleko i ređajte na dno kalupa za čizkejk.
Naravno to može biti i drugačiji kalup, ali ovakav olakšava proces.
Dodajte pola čokoladne smese, a zatim ukoliko želite dodajte i voće, pa onda drugu polovinu smese.
Tortu ukrasite po želji, šlagom, otopljenom čokoladom ili šarenim mrvicama. Ostavite da se ohladi nekoliko sati pre služenja ili najbolje u toku noći.
Prijatno!
Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.