Vege recept: Musaka od spanaća i tofu sira 1Foto: Jelena Ilić

Krajem nedelje završava se naš oktobarski Vegan izazov i počinjemo sa pozivom za novembarsku grupu.

Dakle ako želite da besplatno probate 22 dana biti na veganskoj ishrani pozivamo vas da se prijavite na vegan-izazov22.com i bićete u dobrom društvu i uz nesebičnu pomoć mentora i nutricionista imaćete prilike da dobijete nedeljne planove ishrane, pregršt predivnih recepata i saveta koji će vam zaista pomoći.

Evo iskustva Jelene Ilić Rajčin koja se priključila još u prošlogodišnjem Vegan izazovu 22 a sada je u grupi Apsolventi vegan izazova 22,  koji će vam sigurno pomoći da se odlučite pogotovu ako probate njen odličan recept musake sa spanaćem:

„Koliko puta ste rekli da od sutra ili od ponedeljka hranićete se zdravije, skinućete kilograme, vežbaćete, izborićete se sa lošim navikama, radićete na sebi? Posle nekoliko dana, entuzijazam u vezi odluke je iščeznuo i prilikom prve veće krize pokleknuli ste pred iskušenjem i vratili se na staru naviku, barem na trenutak.

Zatim slede osećaj krivice i izgovori u vezi karaktera, okoline, nedostatka podrške i vremena, dnevnog rasporeda, itd. Kada je u pitanju odluka o zdravijoj ishrani, meni se dogodilo više puta da se „počastim“ u trenutku slabosti ili osećaja gladi, i zatim da kažem za sebe kako nisam karakter.

Sigurno ste čuli negde da je potrebno 21 dan za razvijanje i usvajanje neke dobre navike. Da, minimum 21 dan.

Moj lični interes za veganstvo postojao je godinama sa aspekta korelacije između biljne ishrane i zdravlja. Godinama sam se borila sa anemijom, a simptomi  intolerancija na laktozu vremenom su postajali sve izraženiji. Prvo sam istraživala uticaj mleka i mlečnih proizvoda na organizam, a otkriće o njihovoj štetnosti, pogotovo na žensko reproduktivno zdravlje, pobudilo je kod mene veće interesovanje za biljnu ishranu. Skupljala sam informacije o balansiranoj veganskoj ishrani, isprobavala nove recepte, a mom nastojanju da istrajem osećala sam se usamljeno dok nisam otkrila Vegan Izazov 22.

Priključila sam se Izazovu zato što mi je bila potrebna podrška grupe ljudi, da nekome budem odgovorna u toku tih 22 dana, kako bi veganski način ishrane za mene postao svakodnevna navika, rutina. Zbog postavljenih veoma interesantnih dnevnih izazova, bilo mi je lako da planiram obroke i odlučim unapred šta ću spremati u skladu sa izazovom.

Grupa je imala neverovatnu podršku veoma pozitivnog tima mentora koji su bili dostupni tokom celog dana za bilo kakvo pitanje, savet i ohrabrenje. Delili su sa nama informacije, recepte, lična iskustva, kao i učesnici grupe, kako bi svakom novom članu pomogli u što lakšoj tranziciji. Motiviranost i entuzijazam grupe su bili prisutni kod svakog dnevnog izazova, a na kraju članovi su delili pozitivna iskustva.

Kraj izazova brzo je stigao, a zbog motivacije da nastavim i istrajem, priključila sam se u naredna dva Izazova.  Imam više energije,nemam više tegobe sa probavom, a poslednja krvna slika i nivo gvožđa su odlični.

Pozivam vas da nam se priključite sledećem krugu Izazova 22. Bez obzira da li želite da smenite vašu ishranu, unapredite vaše zdravlje, brinete za životinje ili očuvanje životne sredine, ili imate neki drugi motiv, ovaj Izazov je osmišljen za vas i vaše bliske. Ako ste skeptični i mislite da ovaj Izazov nije za vas, dajte nam šansu, probajte nešto novo, a verujem da će ovo biti jedno pozitivno iskustvo koje možda će vas promeniti. Za usvajanje dobre navike potrebno je 21 dan. Dobro došli u novi Vegan Izazov 22.

Musaka od spanaća i tofu sira

(autorski recept)

Sastojci:

  • 4 srednja ili manja krompira

    Vege recept: Musaka od spanaća i tofu sira 2
    Foto: Jelena Ilić
  • 300 gr očišćenog i opranog spanaća
  • 2-3 čena belog luka sitno iseckana
  • 3-4 stabljike mladog crnog luka iseckanih
  • 200 gr tofua izmrvljenog
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • Prstohvat muškatnog oraha
  • 50 ml sojinog mleka
  • 2-3 kašike nutritivnog kvasca
  • So i beli biber po ukusu
  • Suncokretovo ulje
  • 200 ml sojine pavlake za kuvanje

Postupak pripreme:

Krompir oljuštiti i iseći na listiće. Spanać kratko obariti u ključaloj vodi, a kad se prohladi iscediti ga i iseckati.

U tiganju na zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi kratko izdinstati iseckani beli i mladi crni luk, dodati spanać i izmrvljeni tofu i promešati. Posle jedne minute dodati začine: muškatni orah, kurkumu, beli biber i so.

Dodati sojino mleko i 1-2 kašike nutritivnog kvasca. Posle nekoliko minuta, kad su se ukusi povezali, proveriti slanost i dodati so ako je potrebna. Krompir veoma malo posoliti i jednu polovinu naređati na dnu nauljene posude za pečenje. Preko toga rasporediti fil od spanaća i tofua,a zatim preostanatu polovinu krompira.

Musaku peći u zatvorenoj posudi pod poklopcem ili aluminijumskom folijom u zagrejanoj rerni na 200 C dok krompir ne omekne., oko 30-40 min. Krompir proveriti viljuškom, preliti sojinom pavlakom i posipati kašikom nutritivnog kvasca i vratiti u rernu bez poklopca ili folije da se dopeče. Posle 15 minuta kada se formira korica na gornjem sloju, musaka je gotova.

Prijatno!”

Evo ponovo Pozivamo vas da se priključite prijavom na vegan-izazov22.com  a I da pogledate našu odličnu instagram stranicu na kojoj ima sjajnih recepata i nutricionističkih saveta. https://www.instagram.com/veganizazov22/  

Vege recept: Musaka od spanaća i tofu sira 3
Foto: Printscreen

Kao i naš YouTube kanal let’s go vegan na kome je produkcija kratkih veganskih recepata udruženja Sloboda za životinje. Filmove u HD kvalitetu rado ustupamo besplatno TV stanicama i trenutno se emituju na 5 TV stanica i prevode I na slovenčki I makedonski jezik

https://www.youtube.com/channel/UCKVY1XlA_16UReuRhW3Z0vA/videos

Vege recept: Musaka od spanaća i tofu sira 4
Foto: Printscreen

www.sloboda-za-zivotinje.org

www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari