Jedno od mojih omiljenih srpskih jela je pita. Volim je i slatku i slanu, toplu uz sojin jogurt ili hladnu kao brzi doručak. Jedna od najlepših kombinacija je sa spanaćem, veganskim feta sirom i tofuom.
Zasitna je, povolja i zdrava. Fil možete prilagoditi sezonskom povrću u vašem području. Spanać možete zameniti i blitvom ili zeljem.
Sastojci:
- 450g kora za pitu
- kašičica soli
- 150g veganskog feta sira ili kačkavalja
- 400g čvrstog tofua
- 150ml kisele vode
- 25ml ulja
- 4 kašike nutritivnog kvasca
500g spanaća blanširajte dok ne uvene, zatim ga prebacite u činiju sa ledenom vodom i nakon što se prohladi, dobro ga ocedite.
Pomešajte 400g izgnječenog tofua, nutritivni kvasac, malo soli, 150g izmrvljene veganske fete i kašiku ulja, lagano umešajte spanać u fil.
Pouljite tepsiju, zatim ređajte po 3 kore, premazite ih s malo ulja, dodajte malo kisele vode, malo fila i tako u krug dok ne potrošite sve sastojke. Završite pitu redom kora, premažite je uljem i pecite 35 min na 200C.
Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.
Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.