Moja omiljena hrana su pečurke. Volim ih zaista na sve načine ali ovaj potencialno može da zainteresuje i one koji ih ne vole.
Danas sa vama delim recept koji je zaista hrana za dušu, hrskave, začinjene i sočne pržeme bukovače.
Možete ih služiti u sendviču, kao fil za suši ili kao glavno jelo.
Mogu biti i sjajan dodatak salati. Iako pohovanje iziskuje mnogo sudova, ovaj način pripreme će vam uštedeti bar malo vremena jer su začinjeno brašno i baza za testo za prženje.
Sastojci:
- 450g krupnijih bukovača
- 200g prezli
- 220g brašna
- 300ml ulja za prženje
- kisela voda po potrebi
- kašika suvog biljnog začina
- kašičica slatke mlevene paprike
- kašičica ljute mlevene paprike
- kašičica dimljene mlevene paprike
- kašičica bibera
- kašičica suvog ruzmarina
- kašičica belog luka u prahu
- kašičica crnog luka u prahu
Za ajoli:
- 100ml posnog veganskog majoneza
- kašika limunovog soka
- čen belog luka
Pečurke očistite ili operite ali se pobrinite da budu suve. Ja ih lično operem i dobro osušim u krpi, bitno je da budu suve da bi bile hrskave kada ih ispržite. U činiju dodajte brašno i sve začine.
U začinjeno brašno, uvaljajte svaku pečurku i dobro je otresite od viška. Pečurke u brašnu redjajte na tacnu. U preostalo brašno, dodajte kiselu vodu po potrebi i mešajte dok smesa ne postane gustine kao za palačinke. U drugu posudu sipajte prezle.
Jednom rukom uranjajte pečurke u testo a drugom u prezle i tako uvaljane pečurke vratite na tacnu. Kada su sve pečurke uvaljane u smesu za pohovanje i prezle, dodajte ulje u tiganj i zagrejte ga na srednju temperaturu.
Pečurke pržite 5 minuta sa svake strane ili dok ne postanu zlatno-braon boje. Pržene pečurke odlažite na tanjir obložen ubrusom koji će upiti višak ulja.
U posudu sipajte majonez, dodajte mu limunov sok i sitno iseckani beli luk, dobro izmešajte i služite ajoli sos uz pečurke.
Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.
Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.