Posna torta Pavlova sa voćem i pistaćima – bez jaja, bez glutena, bez laktoze.
Sastojci
Za beze kore tj. puslica kore:
- tečnost iz konzerve slanutka (odnosno akvafabe) od 410 gr, približno 1.65 dcl tečnosti;
230 gr sećera; - na vrh noža vinske kiseline u prahu ili limuntusa u prahu.
Za šlag:
- 250 ml posnog veganskog šlaga;
- 5 supenih kašika prah šećera.
Za puding:
- 1 puding
- 2 supene kašike šećera
- 3 dcl biljnog mleka ( koristila sojino)
- 2 supene kašike šlaga ( prethodno umućenog).
Dodatno:
- 4 pune sup. kašike marmelade od ribizli (ili neka druga);
- 4 pune sup. kašike marmelade od borovnica (ili neka druga);
- malo voća iz kompota ili svežeg;
- 50 gr seckanih pistaća;
- malo pistaća za ukrašavanje.
Priprema:
-Kore:
Umutiti u čvrstu penu tj. šlag. Formirati od šauma špricem za ukrašavanje 2 Pavlove prečnika 26 cm. Staviti u zagrejanu rernu na 130 stepeni i sušiti 2 sata. Ugasiti rernu i ostaviti kore unutra preko noći, ne otvarati rernu u međuvremenu.
-Puding:
Skuvati puding pa ohladiti. U ohlađen puding dodati 2 supene kašike umućenog šlaga i umutiti zajedno.
-Šlag:
Umutiti sastojke zajedno.
Sutradan filovati tortu po sledećem redosledu: kora, odozgo pola šlaga, pola pudinga, po 2 kašike marmelade, potom voće i konačno pola količine pistaća. Položiti drugu koru, namazati šlag, rasporediti puding i marmeladu, pa voće i na kraju pistaće. Ukrasiti pistaćima.
*Puding naneti “ tu i tamo“ po korama, kao i marmelade, voće i pistaće.
*Kore formirati špricem za ukrašavanje ili eventualno običnom kašikom.
Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”
Možete me pratiti na
blog/vebsajt: www.naualhansen.com
Instagram: www.instagram.com/vegan_naual.hansen/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.