Proja je tradicionalno srpsko jelo koje većina ljudi voli i jedno od jela koje me vraća u detinjstvo, i koje uvek rado spremam i jelo koje zaista ne gubi svoju čar u ovoj slasnoj i bogatoj veganskoj varijanti.
Ovo jelo može biti deo praznične trpeze ali i svakodnevna ukusna užina ili doručak. Brzo se pravi, relativno je povoljno i dopašće se čak i probirljivcima!
Sastojci:
- 250g palente
- 200g pšeničnog brašna
- kesica praška za pecivo
- kašika soli
- 5 kašika nutritivnog kvasca
- 300ml sojinog jogurta
- manja šoljica sojinog mleka
- 100ml ulja
- 150g veganskog sira po želji
- 60g semenki po želji
Pomešala sam 250g palente, 200g pšeničnog brašna, kesicu praška za pecivo, kašiku soli, 5 kašika nutritivnog kvasca, 300ml sojinog jogurta i 100ml ulja.
Dodala sam i šoljicu sojinog mleka dok proja nije postala kompaktna, zatim sam umešala veganski sir, oko 150g. U ovu proju možete staviti bilo koji, veganske kačkavalje ili vegansku fetu(nju isecite na krupnije komadiće).
Zatim sam izlila proju u podmazanu posudu za pečenje i posula semenjem koje sam imala kod kuće, lan, susam, golicu, suncokret i čija seme. Pekla sam proju 35 minuta na 200C.
Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.
Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.