Velika je zabluda da se prelaskom na veganski način života i biljnu ishranu gubi deo tradicionalnih recepata. Na veoma jednostavan način sa sezonskim i veoma pristupačnim sastojcima se može veganizovati skoro svako jelo.
Sa dobrom kombinacijom začina i malo vremena uživaćete u ukusnoj i laganoj hrani, bez osećaja da vam bilo šta nedostaje.
Današnji recept je malo drugačija smesa za punjene tikvice, koja se savršeno uklapa i za punjene paprike. Ovaj obrok sadrži sve potrebne nutrijente, zdrave masti kroz semenke, proteine kroz sočivo, vitamine i ugljene hidrate kroz proso.
Ukoliko biste želeli da otkrijete veganizovane verzije drugih tradicionalnih jela, poput gulaša, musake, raznih šnicli, pozivamo vas da se prijavite za novi krug Vegan izazova 22, koji počinje 28.09. gde će jedan dan izazova biti posvećen samo ovoj temi, a naši iskusni mentori će sa zadovoljstvom biti tu da pruže podršku, podele svoje znanje i recepte.
Punjene tikvice
- 2 glavice crnog luka
- 3 rendane šargarepe
- 4 čena belog luka
- 100 g crvenog sočiva
- 2 šake spanaća
- 100 g miksa semenki i orašastih plodova: orasi, suncokret, golica, mleveni lan
- 2 kašike soja sosa
- 1/2 šolje prosoa kuvanog u 2 šolje vode sa biljnom kockom
- začini: so i biber po ukusu, kašičica kurkume, 1/2 kašičice karija, 1/2 kašičice majčice dušice, 2 kašičice aleve paprike, 1/2 kašičice čili praha, 1 kašičica peršuna
maslinovo ulje - 4 kašike paradajz pirea
Crni luk i šargarepu dinstati nekoliko minuta na vodi i maslinovom ulju. Dodati začine i beli luk da se zajedno uprže nekoliko minuta, dodati oprano sočivo i preliti šoljom vode. Za to vreme staviti proso da se skuva sa biljnom kockom.
Nakon 10 minuta, smesi sa sočivom dodati proso, spanać, soja sos i miks semenki i orašastih plodova.
Tikvice iseći na pola i ukloniti semenke. Posoliti i puniti smesom sa povrćem. Paradajz pire pomešati sa vodom i maslinovim uljem, potom sipati u pleh u kojem će se peći tikvice. Tikvice poređati preko sosa, poklopiti pleh alu folijom i peći 15 minuta na 180°C. Skloniti foliju i peći još 20 minuta na 200°C.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.