Rižoto je jedan od najbržih i najukusnijih jela u hladnijem periodu. Može se praviti na puno načina, sa različitim sastojcima i začinima.
Najbolje je eksperimentisati sa sastojcima dok ne pronađete recept koji vam se najviše sviđa.
Sastojci:
- 250g pečuraka
- 200g dimljenog tofua
- 1 crni luk
- 1 šolja pirinča
- 2 šolje pirinčanog mleka (bez šećera) ili vode
- 1 kašika veganskog parmezana
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praha belog luka
- Začini po želji: bosiljak, origano, medveđi luk, peršun
Iseckati pečurke i luk, posoliti i dinstati na malo ulja ili vode. Kada pečurke otpuste vodu i luk je providan u to dodati iseckani dimljeni tofu i šolju pirinča koji ste prethodno oprali.
Sjedinite smesu i dodajte dve šolje pirinčanog mleka ili vode, ostale začine i parmezan.
Promešajte i ostavite da proključa u poklopljenoj posudi. Kada proključa otklopite i mešajte povremeno na laganoj vatri. Kada pirinač upije svo mleko sklonite s vatre i poklopite.
Neka odstoji 10ak minuta, nakon čega je spremno za serviranje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.