Po prvi put u Srbiji – Pridružite se Veganuaru i otkrijte veganski svet!
Imamo zadovoljstvo da vas obavestimo o početku kampanje Veganuar u Srbiji! Ako ste motivisani da nešto promenite u 2024. i želite godinu da započnete zdravo, poletno, ekološki i uz ukusnu vegansku hranu, ovo je idealna prilika za vas! Istražite značenje reči koju sve češće čujete – veganstvo – i otkrijte da nije bauk! Vođenje ekološki osvešćenog i saosećajnog života nije teško, a mnogi ljudi se zbog stanja naše planete upravo i odlučuju na ovaj korak.
O kampanji:
Veganuar (https://veganuary.com) je globalna inicijativa koja je do sada isprobalo nekoliko miliona ljudi, a akciju svake godine podržavaju brojne poznate ličnosti. Ove godine Veganuar će podržati Joakin Feniks, Bili Ajliš i Pol Mekartni (https://veganuary.com/about/ambassadors/). Cilj inicijative je podsticanje razgovora o uticaju ishrane na životnu sredinu, dobrobit životinja i zdravlje.
Zašto se uključiti:
Za zdravlje: Veganstvo može doneti raznovrsnost u ishrani i doprineti boljem opštem zdravlju. Istraživanja pokazuju da biljna ishrana može smanjiti rizik od određenih bolesti i doprineti održavanju zdrave telesne težine.
Ekološki doprinos:
Veganstvo ima manji ekološki otisak u poređenju s konvencionalnom ishranom koja uključuje životinjske proizvode. Smanjenje potrošnje mesa može doprineti očuvanju prirodnih resursa i smanjenju emisija gasova staklene bašte. Ako podržavamo lokalno gajeno voće i povrće, naš doprinos je još veći.
Dobrobit životinja:
Veganstvo promoviše etički odnos prema životinjama i smanjuje potrebu za industrijskim uzgojem životinja. Ovo je prilika da podržimo humane i saosećajne metode proizvodnje hrane.
Kako se uključiti:
Zapratite Veganuar Srbija (https://www.instagram.com/veganuarsrbija/) na društvenim mrežama i oprobajte se i sami u januarskom izazovu! Na ovom sajtu (https://govegan.rs/) možete preuzeti besplatan primerak svog Vege vodiča i naučiti mnoge zanimljivosti. Upustite se u avanturu koja vam može promeniti život! Dobijaćete poruke koje će vam olakšati ovaj period, a divni mentori iz Vegan izazova 22 (https://vegan-izazov22.com/) će biti vaša stalna podrška. Veganstvom dobijamo puno više nego što gubimo!
Hajde da ovog januara izaberemo saosećanje prema životinjama i planeti, da probamo nešto novo i drugačije. Hajde da zajedno zazelenimo januar!
Veganski recept:
Sočivo za hladne dane
- 200g sočiva potopljenog u vodi preko noći pa ispranog svežom vodom
- 1 crni luk
- 1 ljubicasti luk
- 2 šargarepe
- 2 paprike
- 2 kašičice vegete bez glutaminata
- 1 kašičica aleve paprike
- 1/2 kašičice kurkume
- So i biber po ukusu
- 1 veći batat
- 6-7 briketa smrznutog spanaća
- 1 malena glavica brokolija
(može i bilo šta drugo zeleno umesto spanaća i brokolija, peršun ide odlično)
Prvo noć pre ili barem 4-5 sati ranije oprati sočivo i potopiti ga u hladnu vodu. Sipati dosta vode jer sočivo nabubri.
Naseckati sitno luk i šargarepu i propržiti na malo ulja ili po želji na vodi. Kada omekša dodati papriku, začine i sočivo, prethodno procedjeno i isprano. Naliti vodom i dodati krupnije seckan batat. Ako je batat sitno naseckan skuvaće se brže od sočiva što ne želimo. Krčkati 10-15min pa kada su i sočivo i batat kuvani dodati spanać i brokoli i kuvati još dva minuta. Služiti uz malo limunovog soka ili još bolje, biljni mileram ili jogurt.
Autorka je supervizor Vegan tima
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.