Danas sa vama delim recept za veganske mafine koji uvek uspeju. Iako ne sadrže jaja, vazdušasti su i sočni.
Kombinacija sode bikarbone, praška za pecivo i sirćeta kreira hemijsku reakciju koja će vaše mafine učiniti vazdušastim i laganim.
Mafine možete obogatiti dodacima po ukusu, neki od predloga su sveže ili smrznuto voće, čokolada, kakao, kora citrusa, orašasti plodovi i čime god volite.
Ja sam ovaj put napravila tri kombinacije: šumsko voće, limun i kruška, kakao i bademi.
Sastojci za mafine:
- 1 šolja šećera
- ½ šolje ulja
- 1 šolja nezaslađenog biljnog mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 šolje prosejanog brašna
- 1 ½ praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1 kašika sirćeta
- ¼ kašičice soli
Dodatni sastojci:
- 1 manja kruška
- kora jednog limuna
- 2 kašike kakaa
- 50g seckanih badema
- 120g šumskog voća
U činiju dodajte sve suve sastojke, zatim sve mokre sastojke, umutite testo mikserom.
Testo podelite na tri dela.
U jedan deo dodajte koru limuna i sitno iseckanu krušku, u drugi deo kakao i bademe i u treći šumsko voće.
Testo sipajte u korpice za mafine. Mafine pecite 17 minuta na 200C. Od ove smese dobićete 20 mafina.
Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.
Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.