Još jedan Vegan Izazov 22 počinje je u petak 24.02. – učesnici će 22 dana online izazova provesti na biljnoj ishrani uz pomoć iskusnih vegana mentora, saveta nutricionista i mnoštvo veganskih recepata.
Učešće u Vegan Izazovu 22 je potpuno besplatno i uvek se možete prijaviti na sajtu vegan-izazov22.com i pridružiti nam se u facebook grupi Izazova koju smo pretvorili u pravu malu zajednicu istomišljenika! Celo iskustvo je potpuno besplatno a uz puno podrške i saveta za lakši prelazak na vegansku ishranu, sjajno se družimo i svaki dan prolazimo kroz različite dnevne izazove koji se tiču veganskih namirnica, ali i drugih aktivnosti vezanih za veganstvo.
Dobrodošli su svi – totalni početnici koji žele da razviju zdravije navike, već iskusni vegani, kao i ljudi koji su na pola puta i zainteresovani su da prošire zbirku svojih recepata i trikova iz kuhinje!
Takođe, za puno saveta i recepata možete nas pratiti i na instagramu @veganizazov22 i na youtube-u
https://youtube.com/channel/UCKVY1XlA_16UReuRhW3Z0vA
Za vas smo danas izdvojili recept za jednostavnu a nutritivno bogatu vegansku suši činiju.
Ne samo da je fenomenalnog ukusa, već je i odličan primer pravilno izbalansiranog veganskog obroka jer sadrži žitarice, mahunarke, povrće i izvor zdravih masnoća, kao i alge koje obezbeđuju bitne nutrijente poput joda i omega 3 masnih kiselina.
Za jednu porciju biće vam potrebno:
- 200g skuvanog basmati pirinča (oko 70g nekuvanog pirinča)
- 1-2 kašike sitno seckanih algi po izboru (mi smo koristili wakame alge)
- 1 mali krastavac
- nekoliko rotkvica
- 1/2 avokada
- 2-3 kašike susama
Tofu smo pravili u terijaki marinadi (može i u nekoj drugoj, ili koristite dimljeni tofu)
- 150g tofua
- Sok 1/2 male pomorandže
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 1/2 kašičica belog luka u prahu
- 1/4 kašičice đumbira u prahu (opciono)
Iseći tofu i pržiti na malo ulja na nelepljivom tiganju. Kada je zlatkast sa svih strana, dodati već napravljenu marinadu i mešati i prevrtati tofu dok se sva marinada ne upije u tofu a tiganj ostane skroz suv.
U činiju sipati skuvan pirinač i posuti ga algama pa dodati tofu, krastavac, rotkvice i avokado. Sve posuti susamom i po želji sa malo soja sosa. Veganska suši činija je gotova.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.