Black Forest Cake kod nas poznatija kao Švarcvald torta. Za sve ljubitelje kombinacije višanja, ruma, čokolade i šlaga u kojoj mogu da užvaju svi.
Za kore:
- 570 gr pšeničnog brašna;
- 210 gr šećera;
- 1.5 dcl ulja;
- 6 dcl mineralne vode;
- 2 dcl biljnog mleka;
- 1 kaf. kaš. sode bikarbone;
- 4 sup. kaš. kakaoa;
- 1 kaf. kaš. gustina
Fil od šlaga:
- 6 dcl kvalitetnog veganskog šlaga;
- 1 sup. kaš. vanillin šećera;
- 4 sup. kaš. prah šećera
Za fil od višanja:
- 7 dcl preostalog soka od ceđenja višanja;
- 5 sup. kaš. gustina;
- 4 sup. kaš. šećera;
- 2 sup. kaš. ulja
Dodatno:
- 380 gr očišćenih višanja;
- 0.3 dcl esecije ruma;
- 12 sup. kaš. biljnog mleka za nanošenje na pečenu koru;
- 80 gr cokolade + 1 sup. kas. ulja, istopiti zajedno
1. Pomešati sve suve sastojke. Pomešati sve mokre sastojke. Spojiti suve i mokre sastojke i izmiksirati mikserom. Podeliti na 3 jednaka dela i peći na papiru za pečenje na 190 Celsijusovih stepeni 25 minuta, u kalupima za torte prečnika 20 cm. Ohladiti.
2. Dok se kora peče pripremiti fil od višanja: 6 dcl soka od višanja pomešati sa gustinom, uljem i šećerom i zagrevati da provri u mikrotalasnoj (u intervalima od po 2 minuta, potom 1 min. i na kraju 30 sek., mešajući u međuvremenu) ili na šporetu. Pustiti da kratko ključa posle vrenja. Skloniti sa ringle i ohladiti.
3. Višnje poprskati rumom i ostaviti ih po strani 15 minuta da upiju rum esenciju.
4. Filovanje torte: položiti koru u modlu za pečenje torte sa koje se kasnije skida obruč, naneti 4 supene kašike biljnog mleka ravnomerno po površini. Naneti 1/3 fila od višanja, odozgo staviti 1/3 očišćenih višanja, i preko naneti šlag. Ponoviti ovaj korak istim redom još dva puta.
*Napomena: Morate staviti u friz da se površina torte stegne pre nanošenja čokoladne glazure pogotovo ako koristite ređi šlag. Sačuvati šlag za dekoraciju.
Preliti čokoladnom glazurom.
Dekorisati tortu šlagom. Staviti u frižider preko noći, ili u friz na 4 sata. Poslužiti hladnu tortu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.