Za vaš posni svečani ručak ili pak večeru, ako želite da probate nešto drugačije i ukusno u čemu će uživati čitava porodica Naual A. Hansen je spramila za vas recept za svečanu glaziranu šunku.
Sastojsci za šunku:
- 1 šolja 2,36 dcl blago prženog glutenskog brašna;
- kašič. kukuruznog skroba;
- 400 gr oceđenog tofua;
- 2 kašič. crnog luka u prahu;
- 1 1/3 kašič.soli;
- 2 sup.kaš. dehidriranog sosa od šampinjona, samlevenog u prah;
- malo veganske prehrambene crvene boje;
- 2 kašike soka od cvekle;
- 3/4 šolje vode;
- 1 kašič. tečnog dima;
- 30 gr veganskog putera.
Za supu:
- 2 l vode;
- 4 sup. kaš. soja sosa;
- 5 sup. kaš. tamno braon veganske boje;
- 2 sup. kašike tečnog dima;
- 2 1/2 kašičice soli;
- 2 kocke supe od povrća.
Za glazuru:
- 4 sup. kašike veganskog putera;
- 2 sup. kašike soja sosa;
- 3 sup. kašike javorovog sirupa;
- 3 sup. kašike smeđeg šećera,
- par kapi tečnog dima.
Priprema:
Propržite glutensko brašno 5 minuta na nelepljivom tiganju, zatim prohladite. Stavite u činiju, dodajte kukuruzni skrob i dobro promešajte. Podelite to na dva jednaka dela pa ostavite po strani.
Mešavina tofua: pomešati i izblendati tofu sa vodom, samlevenim dehidriranim sosom od šampinjona, tečnim dimom i soli u kremastu smesu, pa podeliti na 2 jednaka dela. U prvi deo mešavine tofua dodajte sok od cvekle i malo crvene boje i dobro promešajte. U drugi deo mešavine tofua dodajte samo malo crvene boje i dobro promešajte.
Kombinovanje: prvu mešavinu preliti preko jedne polovine mešavine glutenskog brašna i mešati mikserom 4-5 minuta. Testo treba da dobije ružičastu boju.
Drugu mešavinu prelijte preko druge polovine mešavine seitana i mikserom mešajte 4-5 minuta. To testo treba da dobije veoma svetlu, blagu ružičastu boju (kao na slici).
Sada svaki deo posebno stavite u food procesor da se isecka i meša 1-2 min. Potom spojite oba testa u jedno. Dodajte tome puter i počnite da mesite dlanovima, trebalo bi da ubacite maslac u testo kako bi se napravile male praznine u testu. Stavite testo u krpu za pravljenje biljnog mleka i zavežite debelim koncem na nekoliko mesta (kao na slici).
Kuvanje: pripremljena veganska šunka je spremna da se kuva lagano u ključaloj vodi 3 sata (ako imate slow cooker možete ga koristiti za ovu svrhu).
Ostavite da se ohladi pa stavite šerpu sa tečnošću i šunkom u frižider preko noći. Sutra glazirajte šunku (izvadite je iz vode i uklonite krpu i konce, pa upotrebite): stavite malo veganskog putera sa smeđim šećerom na tiganj i ostavite da se kratko karamelizira, zatim dodajte soja sos, tečni dim i javorov sirup i dobro promešajte.
U to dodajte šunku i glazirajte. Okrenite je nekoliko puta dok ne budete u potpunosti zadovoljni glaziranjem.
Pustite da se ohladi. Poslužite sa glaziranom šargarepom, sosom od rena, graškom i „pregazenim krompirom“.
Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”
Možete me pratiti na
blog/vebsajt: www.naualhansen.com
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.