Svečana veganska glazirana šunka (posno) 1Foto: Naual A. Hansen

Za vaš posni svečani ručak ili pak večeru, ako želite da probate nešto drugačije i ukusno u čemu će uživati čitava porodica Naual A. Hansen je spramila za vas recept za svečanu glaziranu šunku.

Sastojsci za šunku: 

  • 1 šolja 2,36 dcl blago prženog glutenskog brašna;
  •  kašič. kukuruznog skroba;
  • 400 gr oceđenog tofua;
  • 2 kašič. crnog luka u prahu;
  • 1 1/3 kašič.soli;
  • 2 sup.kaš. dehidriranog sosa od šampinjona, samlevenog u prah;
  • malo veganske prehrambene crvene boje;
  • 2 kašike soka od cvekle;
  • 3/4 šolje vode;
  • 1 kašič. tečnog dima;
  • 30 gr veganskog putera.

Za supu:

  • 2 l vode;
  • 4 sup. kaš. soja sosa;
  • 5 sup. kaš. tamno braon veganske boje;
  • 2 sup. kašike tečnog dima;
  • 2 1/2 kašičice soli;
  • 2 kocke supe od povrća.

Za glazuru:

  • 4 sup. kašike veganskog putera;
  • 2 sup. kašike soja sosa;
  • 3 sup. kašike javorovog sirupa;
  • 3 sup. kašike smeđeg šećera,
  • par kapi tečnog dima.

Priprema:

Propržite glutensko brašno 5 minuta na nelepljivom tiganju, zatim prohladite. Stavite u činiju, dodajte kukuruzni skrob i dobro promešajte. Podelite to na dva jednaka dela pa ostavite po strani.

Mešavina tofua: pomešati i izblendati tofu sa vodom, samlevenim dehidriranim sosom od šampinjona, tečnim dimom i soli u kremastu smesu, pa podeliti na 2 jednaka dela. U prvi deo mešavine tofua dodajte sok od cvekle i malo crvene boje i dobro promešajte. U drugi deo mešavine tofua dodajte samo malo crvene boje i dobro promešajte.

Kombinovanje: prvu mešavinu preliti preko jedne polovine mešavine glutenskog brašna i mešati mikserom 4-5 minuta. Testo treba da dobije ružičastu boju.

Drugu mešavinu prelijte preko druge polovine mešavine seitana i mikserom mešajte 4-5 minuta. To testo treba da dobije veoma svetlu, blagu ružičastu boju (kao na slici).

Sada svaki deo posebno stavite u food procesor da se isecka i meša 1-2 min. Potom spojite oba testa u jedno. Dodajte tome puter i počnite da mesite dlanovima, trebalo bi da ubacite maslac u testo kako bi se napravile male praznine u testu. Stavite testo u krpu za pravljenje biljnog mleka i zavežite debelim koncem na nekoliko mesta (kao na slici).

Kuvanje: pripremljena veganska šunka je spremna da se kuva lagano u ključaloj vodi 3 sata (ako imate slow cooker možete ga koristiti za ovu svrhu).

Ostavite da se ohladi pa stavite šerpu sa tečnošću i šunkom u frižider preko noći. Sutra glazirajte šunku (izvadite je iz vode i uklonite krpu i konce, pa upotrebite): stavite malo veganskog putera sa smeđim šećerom na tiganj i ostavite da se kratko karamelizira, zatim dodajte soja sos, tečni dim i javorov sirup i dobro promešajte.

U to dodajte šunku i glazirajte. Okrenite je nekoliko puta dok ne budete u potpunosti zadovoljni glaziranjem.

Pustite da se ohladi. Poslužite sa glaziranom šargarepom, sosom od rena, graškom i „pregazenim krompirom“.

Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.”

 Možete me pratiti na 

blog/vebsajt: www.naualhansen.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari