Za vas danas imam predlog za veoma brz i ukusan prolećni ručak – tempura povrće. Lagan je ali veoma ukusan i možete ga služiti kao glavno jelo, ukusno posluženje uz pivo ili kao prilog.
Ovo jelo je vrlo povoljno i možete koristiti bilo koje dostupno sezonsko povrće ili gljive! Ovo tempura povrće je izvrsno toplo ili hladno. Dopašće se čak i onima koji nisu ljubitelji povrća.
Ovi hrskavi prženi zalogajčići su još ukusniji uz umak. Ja sam ih ovaj put uparila sa slatkim čili sosom.
Sastojci:
- Ulje za prženje
- Pola šolje pšeničnog brašna
- Pola šolje pšeničnog skroba
- Pola kašičice bibera
- Kašičica suvog biljnog začina
- Kašika nutritivnog kvasca
- Kašičica sode bikarbone
- Kašičica belog luka u prahu
- Šolja hladne kisele vode
- 600g povrća i gljiva (ja sam koristila karfiol, brokoli, šparglu, bukovače, šargarepu)
Oprano povrće i gljive isecite na manje komadiće. Dobro ih osušite.
U činiji pomešajte brašno, pšenični skrob, biber, kašiku nutritivnog kvasca, vegetu, sodu bikarbonu, beli luk u prahu i zatim lagano uz mešanje dolivajte kiselu vodu dok se smesa ne formira u tempura testo.
U tiganju zagrejte ulje na srednju temperaturu, zatim umačite povrće u testo, dobro otresite višak i spuštajte ga u ulje. Bitno je da ne stavite previše povrća u tiganj od jednom da se temperatura ulja ne spusti previše.
Povrće je gotovo kada dobije zlatnu boju.
Ako imate takozvani Air Fryer, mozete da pečete povrće bez ulja u njemu a možete ga naravno peći i u rerni na papiru za pečenje kao zdraviju verziju.
Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.
Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.