Vege recept: Torta Japanski vetar 1Foto: Naual A. Hansen

Ovo je jedna veoma lagana, veoma nežna, kremasta, ukusna veganska torta, sa osnovom od akvafabe (tečnosti koja je ostala nakon oceđivanja kuvanog slanutka).

Kora:

  • 160 ml hladne akvafabe (direktno iz frižidera);
  • **(akvafaba je tečnost koja preostane posle ceđenja kuvanog slanutka iz konzerve);
  • na vrh noža limunske ili vinske kiseline u prahu;
  • 200 gr šećera;
  • 10 skoro punih kašika prosejanog brašna.

Fil:

  • 800 ml biljnog mleka;
  • 100 gr pudinga od vanile (2 i po kesice od po 40 gr);
  • 6-7 sup. kaš. šećera;
  • 250 gr. mlevenih pečenih lešnika.

Šlag:

  • 500 ml veganskog tečnog šlaga;
  • nešto šećera u prahu (ako tečni šlag nije zaslađen, po ličnom ukusu).

Za dekorisanje:

  • nešto prethodno umućenog veganskog šlaga za cvetiće;
  • 70 gr veganske tamne čokolade (istopiti čokoladu pa joj dodati ulje, promešati i koristiti);
  • 2 kaf. kaš. ulja.
Vege recept: Torta Japanski vetar 2
Foto: Naual A. Hansen

Način pripreme:

1. Miksirati HLADNU kvafabu na najvećoj brzini, na početku miksiranja dodati 3 sup.kaš. šećera i kiselinu u prahu pa nastaviti miksirati. Postepeno dodavati ostatak šećera dok se miksira dok se cela količina šećera ne utroši i dobije jako čvrsta sjajna pena. Ugasiti mikser, dodati prosejano brašno pa ga laganim pokretima umešati dok se potpuno ne sjedini sa šaumom.

2. Podeliti na dva jednaka dela i sipati u forme za pečenje veličine 18 x 28 cm (obložene papirom za pečenje). Peći 15 min. na 150 stepeni Celzijusovih pa potom na 130 stepeni narednih 30 min. Izvaditi kore, prohladiti pa odvojiti od papira (kore su u ovoj fazi krckave i relativno tvrde, posle filovanja one će potpuno omekšati i biti divno mekane).

3. Puding: rastvoriti puding u 200 ml mleka (razbiti grudvice). Zagrejati ostatak mleka i umešati šećer, dovesti do vrenja pa dodati rastvoren puding. Kuvati još 1 – 2 min. posle vrenja. Ohladiti, dodati mlevene pečene lešnike pa zajedno izmiksirati mikserom.

4. Šlag: izmiksirati šlag u čvrstu penu, dodati prah šećer ako je potrebno. Sačuvati jedan mali deo šlaga za ukrašavanje.

5. Filovanje: namazati šlag u površini kore na veći tanjir (ili tacnu) pa odozgo staviti prvu koru. Na koru naneti pola puding fila, preko njega naneti pola količine šlaga. Ponoviti isti proces počevši od druge kore. Razmazati šlag po obodu torte.
Površinu ukrasiti pečenim lešnicima. Naneti otopljenu čokoladu (dekorativnom kesicom ili kašikom) po površini i obodu. Ukrasiti cvetovima od šlaga (špricem za dekorisanje). Ostaviti u frižideru preko noći (minimum 9 sati). Seći i poslužiti hladnu tortu.

Vege recept: Torta Japanski vetar 3
Foto: Naual A. Hansen

Moje ime je Naual A. Hansen, diplomirani ekonomista sa završenim kompletnim obrazovanjem u Srbiji uključujući i muzičku školu (igrala sam i folklor 13 godina u svom rodnom gradu u Bačkoj Topoli i proputovala deo sveta sa folklorom). Rođena sam u Srbiji gde sam živela sve do udaje. Sada živim u Danskoj i rad na blogu mi je hobi koji mnogo volim. “Autor sam bloga na kome se mogu naći recepti za raznovrsna posna jela i poslastice napravljenih isključivo od sastojaka biljnog porekla: od sirovih salata i supa do slanih jednostavnih i komplikovanih jela, raznovrsnih finih torti i slatkiša.” Možete me pratiti na

blog/vebsajt: www.naualhansen.com

Instagram:  www.instagram.com/vegan_naual.hansen/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari