Zvezda današnjeg recepta je veganska ramen supa – savršeni comfort food. Prošao je čitav jedan vek od kada se ramen prvi put pojavio u Japanu, dok su nudle, odnosno rezanci još stariji jer su nastali u Kini, jednoj od najstarijih civilizacija na svetu.
Dva kineska kuvara zaposlena u restoranu u Tokiju predstavila su Japancima rezance u bujonu 1910. godine.
Poslednjih godina ramen je doživeo svetsku ekspanziju i postao međunarodna senzacija – sada ga možemo naći skoro svuda.
Ne košta mnogo, donosi užitak, greje nas, a kažu i da leči prehladu. Posebno je ugodan u zimskim mesecima kao izvor topline, dok je u letnjim mesecima, izvađen iz frižidera, odličan za rashlađivanje.
Lak je za pripremu i za samo petnaestak minuta imaćete spreman ukusan obrok!
Potrebno:
- nudle po izboru (preporuka: kremaste udon nudle), 1 pakovanje,
- bujon od povrća (napravljen od svežeg povrća ili od dve veganske kocke za supu),
- konzerva kokosovog mleka,
- soja sos, 1 kašičica,
- Tabasco sos, 1 kašičica ili čili papričica, sitno seckana,
- šećer, 1 kašičica,
- po želji susamovo ulje i tahini pasta.
Dodatno: tofu, paprika, pečurke, susam, kineski kupus (bokčoj).
Priprema:
- Nudle skuvati po instrukcijama na pakovanju.
- U bujon od povrća dodati konzervu kokosovog mleka i kuvati 5 minuta na blagoj vatri.
- U posudu za serviranje na dno staviti šećer, zatim preko šećera sipati soja sos, dodati Tabasco sos ili čili papričicu i po želji susamovo ulje i tahini pastu.
- Preko sosa sipati skuvane nudle i preliti sve bujonom sa kokosovim mlekom.
- Za ukrašavanje po želji koristiti komadiće prženog tofua prelivenog soja sosom, seckanu papriku, pečurke, bokčoj, susam, itd. Mogućnosti su neograničene!
Prijatno!
Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.