![Milovanov „Volujački lonac“ za snagu i zdravlje 1 Milovanov „Volujački lonac“ za snagu i zdravlje 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2022/03/274840175_4252379251528857_7795635904713745720_n-960x560.jpg)
Čist seoski vazduh u Volujcu često obogate mirisi Milovanovih specijaliteta, iz zemljanog lonca. U njemu se, na otvorenom satima krčkaju slane poslastice, koje se posle obavljanja seoskih poslova slatko pojedu.
Moraju biti kalorične, jer u seoskom domaćinstvu kalorije se brzo troše. Važno je da budu i zdrave, a to Milovanu Pavloviću ne predstavlja problem, jer skoro svi sastojci seoskih delikatesa u zemljani lonac idu pravo sa njegovog imanja.
Tako je i sa receptom za „Volujački lonac“, zahvaljujući kome se sa ranča ove porodice neretko šire mirisi raznovrsnog povrća i svinjskog mesa.
-Nema tačnog recepta, volim da eksperimentišem, ali okviri postoje, kaže Milovan, dok priprema povrće za „Volujački lonac“.
![Milovanov „Volujački lonac“ za snagu i zdravlje 2 Milovanov „Volujački lonac“ za snagu i zdravlje 2](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2022/03/274896606_351086053593528_2951580197883459309_n-e1646228948485.jpg)
Ljušti i seče krompir, crni i beli luk, tikvicu, paradajz i šargarepu. Priprema svinjsko meso i naglašava da se jelo ne sprema na ulju, već na svinjskoj masti.
-Ima razlike, utiče na ukus i kvalitet, kao i to što se sprema u zemljanom loncu, naglašava domaćin i kuvar, dok se meso kratko prži sa lukom. Tome dodaje povrće i lovor, doliva malo vode i soli.
-Ko više voli, može koristiti samo krtinu, odnosno meso od svinjskog buta. Ipak, lično preporučujem vrat, poručuje Milovan svima koji žele da se upuste u sličnu gastronomsku avanturu.
-Svi sastojci se krčkaju poklopljeni, a tek pred kraj sklanjamo poklopac, kako bi višak vode ispario. Na kraju dodajemo bosiljak, origano i peršun. Sve to obogati ukus i miris, koji budi apetit, ističe ovaj domaćin.
Preporučuje da se aroma poboljša pečurkama, odnosno šampinjonima, mada često koristi i vrganj ili lisičarke.
Sve se može servirati uz beli mrs, a najbolje kravlji, ovčiji ili koziji sir. Tada je „Volujački lonac“, kaže Milovan – potpun, ali ne i zadugo pun, jer ovo jelo mami da se jede vruće, a zemljani lonac je nestrpljiv da sa ovim kuvarom uđe u novi gastronomski eksperiment.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.