Zalogaji od mlevenog mesa po receptima Mike Dajmaka 1Foto: Mateusz Feliksik on Unsplash

Pljeskavice, ćevapi, kobasice, ćuftice, faširane šnicle, o musakama i punjenim paprikama da ne govorimo… Ovo je samo deo gastronomske ponude koja se zasniva na mlevenom mesu.

Ne tako davno, domaćice kad nisu znale šta će kupovale su mleveno meso. Kad su htele nešto izdašnije, zavijale su sarme, zimi od kiselog kupusa, u proleće od zelja ili vinovog lista, leti od raštana ili slatkog kupusa.

Iako bi se mnogi zakleli da su sva ova jela naša izmišljotina, nije tako. Turci su zaslužni za to što smo i mi počeli da meljemo, pardon seckamo meso i slažemo musake, punimo povrće.

 

Nadamo se da će vam se dopasti naš izbor recepata za danas. Prijatno!

Mesni kolačići

Potrebno je:

  • Mleveno juneće meso – 500 g
  • kisela pavlaka – 2 dl
  • crni luk – 1 glavica
  • beli luk – 3 čena
  • vegeta
  • senf
  • biber
  • ulje
  • so
  • tost-hleb

Pola kilograma junetrine, dva puta samlevene, samo valja dobro začiniti: jednom glavicom najsitnije iseckanog crnog luka, isto tako iseckanim belim, kašičicom vegete, kašičicom senfa, čašom kisele pavlake, tucanim biberom.

Sve se još dobro promeša, a rerna zagreje na 250 stepeni.

Ovim namazom, koji valja da je židak, mažu se komadići tost-hleba, koji se ređaju na pleh. Sve ostalo uradiće rerna za petnaestak minuta. Taman dok gosti uživaju u čašicama razgovora.

Torta od mesa

  • Mleveno juneće meso – 500 g
  • crni luk ili praziluk – 2 komada
  • mešana zelen (paškanat, šargarepa, peršun, celer) – 500 g;
  • jaja – 3 kom
  • pavlaka – 2 dl
  • ulje
  • biber
  • so
  • tost-hleb
  • parmezan

Dva struka praziluka, ili dve glavice crnog luka, očiste se, pa iseckaju na kockice. Posoli se i na tihoj vatri dinsta dok luk ne smekša. Očisti se još i pola kilograma šargarepe, zeleni i paškanata, izrenda pa pridruži luku. Kad je sve dovoljno smekšalo, doda se pola kilograma mlevenog junećeg mesa, po potrebi još dosoli, pobiberi svakako. Prži se uz mešanje desetak minuta i to je gotovo.

Preliv se pravi od tri jajeta pomešana sa čašom milerama. Na dno posude za pečenje torti poređaju se, jedna do druge, kriške tost hleba, zalije filom, pa nalije prelivom, na kraju sve se još samo zapraši kesicom ribanog parmezana.

Peče se ne duže od pola sata u regularno zagrejanoj rerni, dakle na 225 stepeni.

Jede se odmah, jer ne valja kad se ohladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari