Šargarepa ima svoje hiljadugodišnje poreklo. Kada kažemo šargarepa pomislimo na narandžasti koren, ali se može pronaći i u drugim varijetetima boja, kao što je ljubičasta, žuta, bela, crvena, ali i tamno mrka boja poput crne.
Kažu da je izvorna boja šararepe upravo bila ljubičasta, a da je ukrštanjem, i dugogodišnjem kultivisanju postala ove boje kako je znamo. Interesantno je da šargarepu podjednako dobro možemo koristiti u obe varijante pripreme jela, slanu kao u receptu koji predlažmo, ali i kao sastavni deo slatkog kolača.
Ovaj recept pogoduje upravo ovom zimskom periodu, pošto u ponudi imamo divne velike šargarepe, slatke i hrskave.
Ovim obrokom možemo započeti večeru, servirati kao prilog ili nekoga poslužiti samostalnim obrokom.
Šta nam je sve potrebno:
- 6-7 šargarepa srednjih
- 100g susama
- 40g parmezana
- začini na vrh kašičice:
- so,biber
- ljuta paprika
- beli luk u prahu
- kurkuma
- origano
- ½ vezice peršuna
- maslinovo ulje
Način pripreme:
Oprane i oljuštene šargarepe preseći na pola pa onda uzdužno na štapiće. U staklenu posudu staviti šargarpe, posuti maslinovim uljem, posoliti, pa redom sve navedene začine, na kraju posuti parmezan i susam.
Kašikama sve zajedno promešati. Staviti papir za pečenje na pleh, ručno rasporediti šargarepe, treba ostaviti odstojanje između. Peći 20 minuta na 190C.
Poslužiti servirano uz umak od jogurta sa dodatkom 2 kašike majoneza, slatko ljuti kineski sos kašika, naseckani peršun i poslužiti uz pečenu šargarepu.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.