Pljeskavice, ćevapi, kobasice, ćuftice, faširane šnicle, o musakama i punjenim paprikama da ne govorimo… Ovo je samo deo gastronomske ponude koja se zasniva na mlevenom mesu.
Ne tako davno, domaćice kad nisu znale šta će kupovale su mleveno meso. Kad su htele nešto izdašnije, zavijale su sarme, zimi od kiselog kupusa, u proleće od zelja ili vinovog lista, leti od raštana ili slatkog kupusa.
Iako bi se mnogi zakleli da su sva ova jela naša izmišljotina, nije tako. Turci su zaslužni za to što smo i mi počeli da meljemo, pardon seckamo meso i slažemo musake, punimo povrće.
Nadamo se da će vam se dopasti naš izbor recepata za danas. Prijatno!
Zapečeni praziluk
Potrebno je:
- praziluk
- beli deo – 500 g
- mleveno meso – 250 g
- mesnata slanina – 100 g
- jaja – 2 komada
- pavlaka – 2 dl
- ulje
- biber
- so
Praziluk je biljka čudnovata: može da bude dobar začin, a biva i glavno jelo. Od pola kilograma praziluka se izdvoje samo beli delovi (zeleni se ostave, na primer, za čorbu ili pilav), očiste i operu, pa popreko iseku na dužinu od desetak centimetra. Onda se svaki komad raseče i uzduž napola.
Pripremi se i kakvo đuveče, naulji, dno pokrije polovinom praziluka, prekrije mesom i zapraši tucanim biberom, poklopi drugom polovinom praziluka, pa suva mesnata slanina iseče na tanke režnjeve kojim će se sve prekriti.
Peče se, dobro zadihtovano, u rerni na 200 stepeni, da se praziluk skuva u sopstvenoj pari. Pred kraj se sve zalije jednom čašom kisele pavlake umućene s dva jajeta.
Faširane šnicle
Potrebno je:
- mleveno juneće meso – 500 g
- kisela pavlaka – 2 dl
- crni luk – 1 glavica
- vegeta
- senf
- soda bikarbona
- prezle
- biber
- ulje
- so
Koga mrzi da se sam bavi pripremanjem i mlevenjem mesa, taj kupi pola kilograma junetrine, dva puta samlevene, pa napravi ili faširane šnicle, ili ćuftice koje će završiti u crvenom ili belom sosu.
Dakle, meso se pomeša s jednom glavicom najsitnije iseckanog crnog luka, kašičicom vegete, kašičicom senfa, čašom kisele pavlake, kašičicom sode bikarbone (ili praška za pecivo), tucanim biberom, a onda sve dobro promeša i zgusne prezlama, po potrebi dosoli pa ostavi u frižideru oko pola sata.
Šnicle se oblikuju kao lepinjice, pa prže na vrelom ulju.
Ko bi da izvoljeva „lepinjice“ pohuje na bečki način: brašno, jaja, prezle, pa posluži s majonezom ili tartar sosom.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.