Ako pored toga što želite da budu ukusni, želite da vaši slatkiši budu i zabavnog karaktera, pronašli smo recept koji će vam se sigurno dopasti i koji će u svakodnevnu kuhinju baš uneti tu interesantn notu koja nedostaje starim i već milion puta oprobanim kolačima.
Sigurno ste čuli, da so sada i probali mramorni kolač. E pa za one koji žele da začine i uvedu neki novitet u svoj standardni mramorni kolač, mogu da se, pored bezbrojnih varijanta osnovnog recepta oprobaju i u ovoj, nešto zabavnijoj.
Tako da možete oprobati ovu varijantu mramornog kolača, recept se ne razlikuje preterano, razlika je samo u šarama koje ćete dobiti na gotovom proizvodu, a vaša deca će ga sigurno obožavati jer neodoljivo podseća na ovog četvoronožnog drugara.
Ako želite da vaš zebra kolač bude i nešto zdraviji uvek možete ubaciti neko voće u standardnu smesu, višnje ili jagode su prava kombinacija jer se fantastično slažu sa kakaom i čokoladom, a uvek možete i kao “šlag na tortu” dodati upravo šlag ili napraviti čokoladnu glazuru, umesto što biste ga inače posuli šećerom u prahu.
A ako želite još zabave u ovom već ludom kolaču slobodno ga oprobajte sa par kugli sladoleda.
Sigurni smo da će recept biti pun pogodak jer nikako ne možete da pogrešite i sa svim dodacima koji vam padnu na pamet.
Ono što je dodatno dobro jeste da ovaj recept koji vam prilažemo ide na čaše, tako da nemojte ništa da brinete ako vas standardne mere zbunjuju i nekako uvek pogrešite pri mućenju sastojaka ili kojim slučajem nemate vagu za merenje među aparatima u svojoj kuhinji-ništa ne brinite, za ovaj recept vam je neophodna samo šolja standardne veličine i sve će ići kao podmazano!
Važno je da pravite manje preseke kada ulivate kakao smesu i testo svetlije boje kako bi šare bile što bliže jedna drugoj i zaista podsećale na ovu egzotičnu životinju.
Tako da vam u nastavku nudimo bonus recept baš za zebra kolač – a na vama ostaje da proverite zašto je ova poslastica toliko popularna širom sveta.
Sastojci:
4 jaja
1,5 šolja šećera
1 šolja ulja
1 šolja mleka
2 šolje mekog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanil šećera
2 kašike kakaoa
1 kašika brašna
3 kašike mlake vode
2 kašike brašna
Priprema:
Za ovaj kolač se koristi kao mera šolja od 2 dl.
Mutiti jaja sa šećerom dok ne pobele, dodati redom: mleko, ulje, vanil šećer i dobro umutiti.
Na kraju umešati i brašno prosejano s praškom za pecivo. Masu podeliti na dva ista dela pa u jedan dadati kakao pomešan sa kašikom brasna i vrućom vodom, a u drugi samo one dve kašike brašna.
U okrugli pleh 26 cm (podmazan i posut brašnom) sipati najpre 3 supene kašike tamnog testa, u centar toga sipati 3 kašike svetlog testa i tako dok se ne potroši sve. Peći na 180C oko 40 minuta.
Ohlađeni kolač se može posuti prah šećerom po želji, ili kako smo već spomenuli dodajte mu šlag, čokoladnu glazuru ili par kugli sladoleda preko ili sa strane.
Sladoled će se otopiti u kontaktu sa vrelim kolačem i dati mu nešto sočniji ukus.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.