RibaRiba, foto: Tamer Adel / Alamy / Alamy / Profimedia

Post je vreme kada mnogi biraju da konzumiraju lakšu hranu, a riba je često na meniju jer je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina.

Riba je savršena za zdravlje, ali samo ako napravite dobar izbor.

Posebno o tome treba da mislite tokom posta, naravno ako postite, jer se u tom periodu jede više ribe.

Ipak nisu sve vrste dobre za zdravlje.
Ipak, važno je izabrati vrste riba koje su zdrave za organizam, dok treba izbegavati one koje mogu biti štetne zbog visokog nivoa živine, zagađenja ili drugih faktora.

Najbolje vrste riba za organizam:

Losos, divlji (uključujući konzervirani)

Većina lososa, kako uzgojenog na farmama, tako i divlje ulovljenog, ima relativno nizak nivo žive i drugih kontaminanata, prema podacima Ministarstva zdravlja države Vašington. Divlji losos sa Aljaske proizvodi manje emisije gasova sa efektom staklene bašte nego farmirani norveški losos, prema istraživanju iz 2023. godine objavljenom u Science of the Total Environment.

Da biste stekli uvid u to kako dobro su upravljeni ribolovni resursi lososa na Aljasci, razmislite o sledećem: Biolozi su postavljeni na ušća reka kako bi brojali koliko divljih riba se vraća da se mreste. Ako broj riba počne da opada, ribolov je zatvoren pre nego što dostigne svoje limite, kao što je nedavno urađeno sa nekim ribnjacima za činook losos. Ova bliska kontrola, zajedno sa strogim kvotama i pažljivim upravljanjem kvalitetom vode, znači da je divlji losos sa Aljaske održiviji od gotovo svakog drugog ribolovnog resursa za losos.

Sa nutricionističkog stanovišta, farmirani i divlji losos imaju gotovo iste zdrave omega-3 masti koje su dobre za srce. Kupovina konzerviranog lososa je povoljan način da uključite ovu zdravu morsku hranu u svoju ishranu. Konzervirani losos nije samo odličan izvor omega-3 masti, već je jedan od najboljih izvora kalcijuma koji nije iz mlečnih proizvoda. Porcija od 85 grama sadrži 241 miligram kalcijuma (većina odraslih treba između 1.000 i 1.200 mg dnevno, prema Nacionalnim institutima za zdravlje). Konzervirani divlji losos je obično sockeye ili ružičasti sa Aljaske, ali bi trebalo da proverite etiketu kako biste se uverili, piše EatingWell.

Sardine

Mala, jeftina sardina se sve češće nalazi na listama superhrane, i to s dobrim razlogom. Sadrži gotovo 300 mg omega-3 masti na 85 grama i jedno je od vrlo retkih namirnica koje su prirodno bogate vitaminom D. Takođe, jedna je od nekoliko namirnica koja je prirodno bogata kalcijumom, sadržeći 25% dnevnih potreba po porciji. Ostale ribe, poput haringe, pilčarda i sprata, pripadaju istoj porodici kao sardine.

Skuša

Skuša je bogata omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D. Takođe, ima relativno nizak nivo zagađenja i odličan je izvor proteina.

Pastrmka

Pastrmka je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i proteina, uz niski sadržaj zagađenja, naročito ako je divlja.

 

Ribe koje bi trebalo da ograničite:

 

Tuna (posebno plava tuna)

Plava tuna sadrži visok nivo živine, što je može učiniti opasnom, naročito za trudnice i decu. Iako je bogata proteinima, prekomerna konzumacija može izazvati probleme zbog nakupljanja toksina u organizmu.

Rečna riba iz zagađenih voda

Ribe koje žive u rekama ili jezerima koja su zagađena industrijskim otpadom ili teškim metalima mogu akumulirati štetne supstance, uključujući živu i PCB. To posebno važi za velike vrste riba, kao što su somovi, koje mogu imati visoke koncentracije ovih toksina.

Ribe koje se brzo hrane (npr. velike ribe predatori)

 

Velike predatorske ribe poput velikih morskih pasa i sabljarki akumuliraju živu u većim količinama jer se nalaze na vrhu lanaca ishrane. Preporučuje se izbegavanje ovih riba, naročito u većim količinama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari