
Ukoliko ste ljubitelj ribe, verujemo da će vas ova kombinacija sa bademima i povrćem oduševiti.
Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje održavaju zdravlje nervnog sistema i neguju ostatak tela. Omega-3 masne kiseline su najbogatije u plavoj ribi kao što je skuša, ali ako nemate skušu, orada ili oslić su takođe odličan izbor. Da biste dobili duplu dozu omega-3 masnih kiselina, tu su bademi, koji sadrže čak 6 mg ove korisne hranljive materije na 100 grama, piše Miss7.
Pečena riba sa bademima
Sastojci:
Za povrće:
- 2 velike šargarepe
- 500 g brokolija
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
Za ribu:
- 150 g sirovih badema
- 2 veća jajeta
- 100 g bademovog brašna
- 2 kašike bujona
- 1 kašika suve mirođije
- 1/2 kašičice crvene paprike
- 1/2 kašičice soli
- 500 g ribljeg filea po izboru
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa i obložite pleh aluminijumskom folijom.
- Brokoli i šargarepu isecite na manje komade i prelijte maslinovim uljem, dodajte beli luk u prahu, biber i so i sve dobro promešajte.
- Stavite povrće u rernu oko 20 minuta.
- Dok se povrće peče, pripremite ribu.
- Bademe stavite u blender i kratko blendajte dok ne dobijete sitne komadiće. Prebacite ih u činiju.
- U posebnoj posudi izradite jaja, a u trećoj posudi pomešajte brašno, bujon, mirođiju, crvenu papriku i so.
- Povrće izvadite iz rerne i raširite tako da sredina pleha bude prazna.
- U mešavinu brašna prvo stavite riblje filete, zatim u jaja i na kraju u bademe. Pohovanu ribu stavite na pleh i sve zajedno pecite još 10 do 15 minuta.
- Poslužite sa malo limunovog soka i uživajte u zdravom i ukusnom obroku!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.