ribaFoto: Shutterstock/Timolina

Ukoliko ste ljubitelj ribe, verujemo da će vas ova kombinacija sa bademima i povrćem oduševiti.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje održavaju zdravlje nervnog sistema i neguju ostatak tela. Omega-3 masne kiseline su najbogatije u plavoj ribi kao što je skuša, ali ako nemate skušu, orada ili oslić su takođe odličan izbor. Da biste dobili duplu dozu omega-3 masnih kiselina, tu su bademi, koji sadrže čak 6 mg ove korisne hranljive materije na 100 grama, piše Miss7.

Pečena riba sa bademima

Sastojci:

Za povrće:

  • 2 velike šargarepe
  • 500 g brokolija
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera

Za ribu:

  • 150 g sirovih badema
  • 2 veća jajeta
  • 100 g bademovog brašna
  • 2 kašike bujona
  • 1 kašika suve mirođije
  • 1/2 kašičice crvene paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 500 g ribljeg filea po izboru

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa i obložite pleh aluminijumskom folijom.
  2. Brokoli i šargarepu isecite na manje komade i prelijte maslinovim uljem, dodajte beli luk u prahu, biber i so i sve dobro promešajte.
  3. Stavite povrće u rernu oko 20 minuta.
  4. Dok se povrće peče, pripremite ribu.
  5. Bademe stavite u blender i kratko blendajte dok ne dobijete sitne komadiće. Prebacite ih u činiju.
  6. U posebnoj posudi izradite jaja, a u trećoj posudi pomešajte brašno, bujon, mirođiju, crvenu papriku i so.
  7. Povrće izvadite iz rerne i raširite tako da sredina pleha bude prazna.
  8. U mešavinu brašna prvo stavite riblje filete, zatim u jaja i na kraju u bademe. Pohovanu ribu stavite na pleh i sve zajedno pecite još 10 do 15 minuta.
  9. Poslužite sa malo limunovog soka i uživajte u zdravom i ukusnom obroku!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari