riblja čorbaFoto: Shutterstock/Jack7_7

Riblja čorba je zbog svog sastava jelo koje uglavnom češće konzumiramo tokom leta kada nam prija laganija hrana, koja nas uz to i hidrira. Iako je neretko poručujemo u restoranu, naročito kada smo na godišnjiem odmoru, riblju čorbu možemo pripremiti i u kućnim uslovima.

Istina, riblja čorba zahteva malo više truda i vremena oko pripreme, ali je zato zadovoljstvo koje dolazi u punoj kašiki u kojoj se mogu osetiti najrazličitije arome i teksture zaista neprocenjivo. Stoga, ukoliko planirate da se upustite u ovaj poduhvat, u nastavku otkrijte recept za ovo jelo neponovljivog ukusa.

Riblja čorba

Sastojci:

  • 1 kg ribe (npr. šaran, som, ili neka druga bela riba)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 veza praziluka (opciono)
  • 1 veza peršuna
  • 1 lovorov list
  • 1-2 paradajza (ili 2-3 kašike paradajz pirea)
  • 1 crvena paprika (opciono)
  • 2-3 krompira
  • 2-3 kašike ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1-2 kafene kašike aleve paprike
  • 1 veza zeleni za ukrašavanje
  • 1 limun (za serviranje)

Priprema:

  1. Operite ribu, očistite je od kostiju i kože i iseckajte na komade. Ako koristite riblju glavu i kosti, dobro ih operite.
  2. U velikoj šerpi zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
  3. Dodajte seckani beli luk, šargarepu, peršunov koren i praziluk (ako ga ubacujete). Pržite još nekoliko minuta.
  4. Dodajte paradajz ili paradajz pire i propržite još nekoliko minuta.
  5. Nalijte vodu (oko 2-3 litra) i stavite lovorov list. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša, oko 15-20 minuta.
    Dodajte komade ribe u supu i kuvajte dok riba ne bude potpuno kuvana, oko 15 minuta. Ako koristite riblju glavu i kosti, kuvajte dok se ne stvori bogat bujon, oko 20-30 minuta.
  6. Izvadite ribu iz supe, očistite je od kostiju (ako je bila cela), i vratite meso u supu. Ako koristite filete, jednostavno ih stavite u supu.
  7. Dodajte iseckane krompire, crvenu papriku i začine (so, biber, alevu papriku) po ukusu. Kuvajte još 10-15 minuta dok krompir ne omekša.
  8. Na kraju dodajte seckani peršun za svežinu.
  9. Poslužite čorbu toplu, uz kriške limuna za dodatnu svežinu. Možete posuti malo seckanog svežeg peršuna ili zeleni po želji. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari