Riblja čorba je zbog svog sastava jelo koje uglavnom češće konzumiramo tokom leta kada nam prija laganija hrana, koja nas uz to i hidrira. Iako je neretko poručujemo u restoranu, naročito kada smo na godišnjiem odmoru, riblju čorbu možemo pripremiti i u kućnim uslovima.
Istina, riblja čorba zahteva malo više truda i vremena oko pripreme, ali je zato zadovoljstvo koje dolazi u punoj kašiki u kojoj se mogu osetiti najrazličitije arome i teksture zaista neprocenjivo. Stoga, ukoliko planirate da se upustite u ovaj poduhvat, u nastavku otkrijte recept za ovo jelo neponovljivog ukusa.
Riblja čorba
Sastojci:
- 1 kg ribe (npr. šaran, som, ili neka druga bela riba)
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 1 veza praziluka (opciono)
- 1 veza peršuna
- 1 lovorov list
- 1-2 paradajza (ili 2-3 kašike paradajz pirea)
- 1 crvena paprika (opciono)
- 2-3 krompira
- 2-3 kašike ulja
- So i biber po ukusu
- 1-2 kafene kašike aleve paprike
- 1 veza zeleni za ukrašavanje
- 1 limun (za serviranje)
Priprema:
- Operite ribu, očistite je od kostiju i kože i iseckajte na komade. Ako koristite riblju glavu i kosti, dobro ih operite.
- U velikoj šerpi zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
- Dodajte seckani beli luk, šargarepu, peršunov koren i praziluk (ako ga ubacujete). Pržite još nekoliko minuta.
- Dodajte paradajz ili paradajz pire i propržite još nekoliko minuta.
- Nalijte vodu (oko 2-3 litra) i stavite lovorov list. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša, oko 15-20 minuta.
Dodajte komade ribe u supu i kuvajte dok riba ne bude potpuno kuvana, oko 15 minuta. Ako koristite riblju glavu i kosti, kuvajte dok se ne stvori bogat bujon, oko 20-30 minuta. - Izvadite ribu iz supe, očistite je od kostiju (ako je bila cela), i vratite meso u supu. Ako koristite filete, jednostavno ih stavite u supu.
- Dodajte iseckane krompire, crvenu papriku i začine (so, biber, alevu papriku) po ukusu. Kuvajte još 10-15 minuta dok krompir ne omekša.
- Na kraju dodajte seckani peršun za svežinu.
- Poslužite čorbu toplu, uz kriške limuna za dodatnu svežinu. Možete posuti malo seckanog svežeg peršuna ili zeleni po želji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.