Vreme je posta, pa nije na odmet da naučite da spremite još jedno posno jelo. Na današnjem meniju, to može da bude riblja čorba.
Postoje tajni sastojci, koji mnogi kuvari ne otkrivaju, mnogi kažu da je čorba ukusnija ako koristimo više različitih vrsta ribe, a mi vam prenosimo recept lululockhart, koje objavila na sajtu Coolinarika.
Šta vam je potrebno za riblju čorbu:
Za kašu
6-8 glavica crnog luka
2 šargarepe
2 zelena
Za ribu
oko 1 kg ribe (rečne)
1/2 limuna
1 kašika začina c (vegete)
3 češnja belog luka
Ostali sastojci
3-4 lovorova lista
oko 20 zrna crnog bibera
vezica celera
vezica peršuna
1 paprika babura
1 limun
1 kašika aleve paprike
3 čena belog luka
2 kesice dodatka za riblju čorbu
2 dl kuvanog paradajza
2 dl belog vina
Priprema riblje čorbe:
Izdinstati sitno iseckan crni luk, sitno iseckane šargarepe i sitno seckanu zelen. Potom smesu staviti u blender i napraviti kašu.
Ribu za čorbu poprskati sa pola limuna, 1 supenom kašikom začina c, iseckanim (ili izgnječenim) belim lukom, i ostaviti da odstoji 2 sata pre kuvanja.
U kotlić ili dubok lonac sipati kašu od luka, zelena i šargarepe, dodati vodu do 2/3 kotlića, dodati lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, beli luk, baburu i alevu papriku. Kuvati dok ne provri.
Kad počne da vri staviti dodatak za riblju čorbu (razmućeno u hladnoj vodi, bez grudvica), zatim ribu i kuvati da vri 45min-1h. Petnaest minuta pred kraj kuvanja dodati kuvani paradajz i vino.
Kada ponovo provri, probati i po želji dodati još bibera (ukoliko želite ljuće), belog vina (kako bi bilo kiselije) ili dosoliti po ukusu. Kuvati da polako vri još 15 minuta i servirati.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.