Iako kod nas nije toliko popularna, rolovana ćuretina može biti izvrstan predlog za novogodišnju večeru ili božićnu ručak. U kombinaciji sa suvim šljivama i lukom, te rezancima sa kupusom i sočnim sosom, ona je pravi specijalitet koji će zaseniti sva druga jela vaše praznične trpeze.
U zimskim mesecima na jelovnicima su popularna sočna i jaka jela. Sam izbor ćurećih prsa, kao mesa bez masnoće, čiste i blage teksture, ima brojne prednosti za praznični ručak ili večeru. Ovo meso može se peći ili lagano dinstati na puteru uz razne začine i dodatke (poput lovora, crnog bibera, majčine dušice, kore pomorandže i slično). U svim varijantama je preukusno, pa stoga ne oklevajte da isprobate današnji recept i sami se uverite u ovu tvrdnju – verujemo da ćete nam biti zahvalni:
Rolovana ćuretina sa suvim šljivama
Sastojci:
- 1 kg ćurećih prsa
- so i biber, po ukusu
- 200 g suvih šljiva
- 2 crna luka
Za rezanca sa kupusom i sosom:
- 400 g širokih rezanaca
- so i biber, po ukusu
- 400 g kupusa
- 1 kašika suncokretovog ulja
- 100 ml povrtnog bujona
- 5 kašika pavlake za kuvanje
- 2 kašike gustina
Priprema:
- Ćureća prsa operite, osušite i isecite po dužini. Posolite ih i pobiberite.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- Iseckajte šljive i rasporedite ih po mesu, ostavljajući malu ivicu. Zarolajte meso sa duže strane, umotajte kuhinjskim koncem i pričvrstite.
- Oljuštite luk i isecite ga na pola. Ćureća prsa i luk stavite u podmazan pleh i pecite oko sat vremena.
- Testeninu skuvajte u dosta slane vode prema uputstvu na pakovanju, ocedite, isperite vodom i ostavite da se dobro ocedi.
- Kupus očistite, operite i isecite na rezanca širine 1 cm.
- Zagrejte ulje i dinstajte kupus oko 5 minuta. Nalijte bujonom i kuvajte još 15 minuta. Posolite i pobiberite, pa dodajte testeninu.
- Izvadite ćuretinu iz rerne, uklonite kuhinjski konac i stavite meso na toplo mesto.
- Procedite sos za pečenje u šerpu, dodajte pavlaku i prokuvajte. Zgusnuti gustinom, pa posolite i pobiberite.
- Meso isecite na fine šnite, pa poslužite sa sosom i rezancima i uživajte u ovom ukusnom prazničnom obroku. Prijatno!
Izvor: gastro.24sata.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.