rolovana ćuretinaFoto: Shutterstock/ Tatiana Vorona

Iako kod nas nije toliko popularna, rolovana ćuretina može biti izvrstan predlog za novogodišnju večeru ili božićnu ručak. U kombinaciji sa suvim šljivama i lukom, te rezancima sa kupusom i sočnim sosom, ona je pravi specijalitet koji će zaseniti sva druga jela vaše praznične trpeze.

U zimskim mesecima na jelovnicima su popularna sočna i jaka jela. Sam izbor ćurećih prsa, kao mesa bez masnoće, čiste i blage teksture, ima brojne prednosti za praznični ručak ili večeru. Ovo meso može se peći ili lagano dinstati na puteru uz razne začine i dodatke (poput lovora, crnog bibera, majčine dušice, kore pomorandže i slično). U svim varijantama je preukusno, pa stoga ne oklevajte da isprobate današnji recept i sami se uverite u ovu tvrdnju – verujemo da ćete nam biti zahvalni:

Rolovana ćuretina sa suvim šljivama

Sastojci:

  • 1 kg ćurećih prsa
  • so i biber, po ukusu
  • 200 g suvih šljiva
  • 2 crna luka

Za rezanca sa kupusom i sosom:

  • 400 g širokih rezanaca
  • so i biber, po ukusu
  • 400 g kupusa
  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • 100 ml povrtnog bujona
  • 5 kašika pavlake za kuvanje
  • 2 kašike gustina
Rolovana ćuretina sa suvim šljivama: Savršen predlog za slastan praznični ručak 1
Foto: Shutterstock/from my point of view

Priprema:

  1. Ćureća prsa operite, osušite i isecite po dužini. Posolite ih i pobiberite.
  2. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  3. Iseckajte šljive i rasporedite ih po mesu, ostavljajući malu ivicu. Zarolajte meso sa duže strane, umotajte kuhinjskim koncem i pričvrstite.
  4. Oljuštite luk i isecite ga na pola. Ćureća prsa i luk stavite u podmazan pleh i pecite oko sat vremena.
  5. Testeninu skuvajte u dosta slane vode prema uputstvu na pakovanju, ocedite, isperite vodom i ostavite da se dobro ocedi.
  6. Kupus očistite, operite i isecite na rezanca širine 1 cm.
  7. Zagrejte ulje i dinstajte kupus oko 5 minuta. Nalijte bujonom i kuvajte još 15 minuta. Posolite i pobiberite, pa dodajte testeninu.
  8. Izvadite ćuretinu iz rerne, uklonite kuhinjski konac i stavite meso na toplo mesto.
  9. Procedite sos za pečenje u šerpu, dodajte pavlaku i prokuvajte. Zgusnuti gustinom, pa posolite i pobiberite.
  10. Meso isecite na fine šnite, pa poslužite sa sosom i rezancima i uživajte u ovom ukusnom prazničnom obroku. Prijatno!

Izvor: gastro.24sata.hr

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari