rolovana musakaFoto: YouTube/PrintScreen

Ako ste i vi ljubitelj klasike, ali vam ne smeta da neka od tradicionalnih jela pripremite na malo drugačiji način, onda bi ovaj recept mogao da vas zainteresuje. Kao što ste možda i pretpostavili iz naslova, reč je o musaki pripremljenoj na malo drugačiji način. Ali sudeći po broju pregleda samo na Jutjub kanalu Enfes Yemek Tarifleri, gde je ovaj video objavljen pre godinu dana, oduševio je više od 20 miliona ljudi, što ga čini pogodnim materijalom za deljenje i isprobavanje.

Za razliku od klasične musake, koja se pravi slaganjem, rolovana musaka se pravi kao rolat. Proces pripreme jela je, međutim, manje-više isti, tako da nisu potrebne posebne veštine, a nema ni straha od greške. Jedina razlika je u sastojcima potrebnim za ovo jelo, jer mnogi od nas u musaku ne stavljaju svežu zelenu papriku ili pasatu i paradajz pastu, već samo mlevenu crvenu papriku… Ali, kao što znamo, o ukusima se ne raspravlja, tako da ga pravite sa sastojcima koji vama najviše odgovaraju. Čak i ako u potpunosti iskopirate ovaj recept, sigurno nećete biti razočarani, a nesumnjivo je i da će vas svi pitati kako ste napravili ovo jelo, koje će se, sigurni smo, sve češće naći na vašem meniju kada ga jednom probate, piše Jutarnji.hr.

Rolovana musaka

Potrebno je:

  • 900 g krompira
  • 300 g čedar sira
  • 2 kašike ulja

Za punjenje:

  • 500 g mlevenog mesa po izboru
  • 2 kašike ulja
  • 1 luk
  • 3 zelene paprike
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 1 kašičica paradajz paste
  • 1 kašičica čili pahuljica
  • list svežeg peršuna, sitno isečen
  • dodatni začini, po želji
Rolovana musaka: Slasno jelo koje ruši sve rekorde i kome sigurno nećete odoleti 1
Foto: YouTube/PrintScreen

Priprema:

  1. Pleh obložite papirom za pečenje i pospite malo rendanog sira.
  2. Krompir oljuštite, operite, osušite i isecite na kriške. Stavite krompir isečen na pola jedan na drugi da formirate podlogu. Sada posolite krompir i poprskajte ga ili premažite uljem, pa ga stavite u rernu na 200 ºC oko pola sata u rerni sa uključena oba grejača (bez ventilatora!).
  3. Za to vreme, u zagrejanom tiganju, na ulju prodinstajte sitno seckani crni luk dok ne postane staklast, pa dodajte meso. Krčkajte dok meso ne pusti vodu i promeni boju. (Na snimku ispod je postupak nešto drugačiji – prvo se dinsta meso, pa luk, ali možete ga pripremiti kako više volite.)
  4. Paprike takođe operite, očistite i iseckajte na kockice i dodajte ih u tiganj kada se meso dinsta. Dodajte proprženi i sitno iseckani beli luk, pa kada pusti aromu, umešajte sos i paradajz pastu. Pustite da se krčka na srednjoj vatri. Pred kraj dodajte čili i ostale začine po želji, posolite, pobiberite i dobro promešajte. Na kraju dodajte svež, sitno seckani list peršuna. Sve dobro izmešajte i sklonite sa vatre kada u tiganju više nema tečnosti.
  5. Posle 30 minuta izvadite krompir iz rerne, pospite sa još malo rendanog sira, pa preko njega ravnomerno rasporedite dinstano mleveno meso. Lagano ga zagladite kašikom, pa ponovo nanesite malo sira.
  6. Ovu musaku uz pomoć papira za pečenje uvijte u veknu (kao rolat) ispod pečenog krompira. Neka vam kraj bude ispod rolne. Rolat po vrhu pospite preostalim sirom i svežim peršunom. Pecite još 10 minuta na 200 °C, ili dok se sir ne otopi i rolovana musaka ne dobije lepu zlatnobraon boju.

Kako se sprema rolovana musaka korak po korak možete pogledati u videu koji sledi – prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari