Iako su rotkvice male po veličini, nikako ne treba potceniti njihovu nutricionističku i zdravstvenu važnost na našoj trpezi. Smatra se da ovo jarko crveno povrće doprinosi smanjenju holesterola, regulisanju krvnog pritiska, ali i da preventivno sprečava pojavu karcinoma. Budući da je niskokalorična, ona je i pogodna i nezaobilazna u svakoj dijetalnoj ili redukovanoj ishrani.
Veoma je delotvorna i kod uklanjanja glavobolje, regulisanja rada bubrega, lečenja disajnih infekcija i pročišćavanja kože. Mada smo navikli da najčešće koristimo samo koren ove biljke, njeni listovi su takođe puni vitamina. U listu rotkvice, koje domaćice najčešće odstranjuju, nalazi se šest puta više vitamina C nego u korenu, a obiluju i proteinima i kalcijumom. Sok od rotkvice je stari narodni lek koji se preporučuje kod lečenja upale žučne kese.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


