Posne lešnik kocke mogu biti mrsne. Znate i sami da posne sastojke možete zameniti mrsnim i obrnuto.
U ovom slučaju treba zameniti biljno mleko i margarin. Ovaj kolač se brzo priprema jer se za njegovu pripremu koriste gotove kore. Koristila sam Bradić medene kore. (Post nije sponzorisan, samo želim da vam olakšam s obzirom da su količine sastojaka prilagođene pomenutim korama.) Ove medene kore (po mojoj proceni) ne sadrže med i cimet (bez obzira što piše, ili sadrže u minimalnim količinama) i nemaju boju medenih kora, neutralnog su ukusa tako da se lepo uklapaju sa lešnikom.
Posne lešnik kocke, sastojci:
1 pakovanje medenih kora
3 dl biljnog mleka (sojinog, bademovog, pirinčanog…)
100 g šećera
3 kašike griza
2 kašike oštrog brašna
1 kesica vanilin šećera
150 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g mlevenog lešnika (pečenog)
Glazura:
150 g čokolade
1 kašika margarina
2-3 kašike tople vode
Posne lešnik kocke, priprema: U šerpi sjedinite mleko, šećer, brašno i griz. Kuvajte da srednoj temperaturi dok se fil ne zgusne, pa umešajte vanilin šećer. Penasto umutite margarin i šećer u prahu, pa sjedinite sa ohlađenim filom. Na kraju umešajte lešnik.
Fil podelite na tri dela i nafilujte kore (u pakovanju ima 4 kore).
Pritisnite nečim teškim kako bi se kore i fil sjedinili.
Kada se kore omekšaju, kolač prelijte glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete istopiti čokoladu i margarin na niskoj temperaturi i na kraju umešati vodu.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.