Ruska salata je zapravo delo francuskog kuvara. U nekim zemljama je zovu i olivije salata.
Ruska salata je tradicionalno jelo u ruskoj kuhinji koje je kreirao francusko-belgijski kuvar Lušijen Olivije.
Takođe je popularna u drugim zemljama Istočne Evrope i širom sveta.
U različitim modernim receptima, obično se pravi sa kuvanim krompirom, šargarepom i ukiseljenim krastavčićima (ili krastavcem), zajedno sa opcionalnim sastojcima kao što su grašak, jaja, celer, luk i jabuke, opcionalno meso kao što su kuvano pileće meso, dimljena kobasica, šunka ili viršle, uz dodatak soli, bibera i senfa koji se ponekad dodaju radi poboljšanja ukusa, a salata se oblači majonezom.
U mnogim zemljama, jelo se često naziva ruska salata, u nekoliko skandinavskih zemalja (Danska i Norveška) naziva se italiensk salat (italijanska salata, kako bi se priznala popularnost ovog jela u severnoj Italiji – gde je, međutim, uobičajeno ime Insalata russa), a na holandskom se naziva huzarensalade (huzarska salata).
U bivšim jugoslovenskim zemljama naziva se ruska salata ili francuska salata.
U Rumuniji je poznata kao „salata (de) boeuf,“ što znači goveđa salata na francuskom.
U Rusiji i drugim post-sovjetskim državama, kao i u ruskojezičnim zajednicama širom sveta, ova salata postala je jedno od glavnih jela na stolovima za zakuske tokom proslave Nove godine („Novy God“).
Najbolje je poslužiti hladnu sa dobrom pogačom!
Originalna verzija salate izmišljena je 1860-ih godina, napravio je kuvar francuskog i belgijskog porekla, Lušijen Olivije, kuvara restorana Ermitaž, jednog od najpoznatijih restorana u Moskvi.
Olivijeova salata brzo je postala izuzetno popularna među redovnim gostima Ermitaža i postala je potpisno jelo ovog restorana.
Ruska salata pripremljena prema receptu restorana Ermitaž
Na prelazu 20. veka, jedan od Olivijeovih pomoćnika, Ivan Ivanov, pokušao je da ukrade recept.
Dok je jedne večeri sam pripremao preliv, kao što mu je bio običaj, Olivije je odjednom bio pozvan.
Iskoristivši priliku, Ivanov je provalio u Olivijeovu privatnu kuhinju i posmatrao njegovu mise en place, što mu je omogućilo da donese razumne pretpostavke o receptu Olivijeovog čuvenog preliva.
Ivanov je zatim napustio posao kod Olivijea i počeo da radi kao kuvar za restoran Moskva, nešto inferiornijem restoranu, gde je počeo da služi sumnjivo sličnu salatu pod nazivom „metropolitanska salata“ (rus. Столичный, izgovor: Stolichny).
Međutim, gurmani tog vremena su izvestili da je preliv na „Stolichny“ salati bio lošijeg kvaliteta od Olivijevog, što znači da mu je „nešto nedostajalo“.
Kasnije je Ivanov prodao recept za salatu raznim izdavačkim kućama, što je dodatno doprinelo njenoj popularizaciji.
Zbog zatvaranja restorana Ermitaž 1905. godine i kasnijeg odlaska porodice Olivije iz Rusije, salatu su svi počeli da zovu „Olivije“.
Jedan od prvih štampanih recepata za Olivije salatu, autora Aleksandrova, koji se pojavio 1894. godine, tražio je pola jarebice, dva krompira, jedan mali krastavac (ili veliki kornišon), 3–4 lista zelene salate, 3 velika repa škampa, 1/4 šolje kockica želea, 1 kašičica kapara, 3–5 maslina i 11⁄2 kašike provenčalskog preliva (majonez).
Kao što često biva sa gurmanlucima koji postanu popularni, sastojci koji su bili retki, skupi, sezonski ili teški za pripremu postepeno su zamenjeni jeftinijim i dostupnijim namirnicama.
Sastojci za rusku salatu
2 velika krompira, oljuštena i iseckana uzdužno
3 šargarepe, oljuštene i iseckane uzdužno
1 konzerva slatkog graška, oceđenog
3 ukiseljena krastavčića, iseckana, po želji više
1 crni luk, sitno iseckan
2 kuvana jaja, iseckana
2 kašike majoneza
2 kašike pavlake
½ kašičice soli
biber po ukusu
Priprema ruske salate
Stavite krompire i šargarepe u veliki lonac i prekrijte ih posoljenom vodom; dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu na srednje-nisku i kuvajte dok ne omekšaju, otprilike 15 minuta. Ocedite i isperite hladnom vodom dok se ne ohlade. Iseckajte krompir i šargarepe.
Pomešajte krompire, šargarepe, slatki grašak, krastavce, luk,i jaja u velikoj posudi. Nežno umešajte majonez, pavlaku, so i crni biber u smesu od krompira dok se dobro ne sjedini. Pokrijte posudu providnom folijom i stavite je u frižider dok se ne ohladi, barem 30 minuta.
Napomena kuvara:
Sastojci se mogu dodavati ili izostavljati u zavisnosti od ličnog ukusa. Neki ljudi mogu želeti dodatnu količinu majoneza i pavlake.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.