saher tortaFoto: Shutterstock/Yana Herasymenko

Saher torta je poznata čokoladna torta koja potiče iz Beča, a prvi put ju je napravio Franc Saher 1832. godine. Saher torta se sastoji od bogatog čokoladnog biskvita koji je premazan džemom od kajsija, a zatim obilno preliven glazurom od tamne čokolade. Ona se takođe često služi uz šlag ili slatku pavlaku.

Saher torta je postala simbol bečke poslastičarske tradicije, a danas je vrlo je popularna u restoranima i kafeima širom Austrije. Njen bogat ukus i prepoznatljiv izgled čine Saher tortu pravim užitkom za sve istinske ljubitelje čokolade. U nastavku pogledajte jednostavan recept za ovu savršenu poslasticu sa kojom jednostavno nema greške:

Saher torta

Saher torta - poslastičarski klasik sa kojim jednostavno nema greške 1
Foto: Shutterstock/tasha_lyubina

Sastojci:

Za biskvit:

  • 150 g tamne čokolade
  • 100 g putera
  • 100 g šećera
  • 6 jaja
  • 120 g brašna
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Za fil:

Za glazuru:

Saher torta - poslastičarski klasik sa kojim jednostavno nema greške 2
Foto: Shutterstock/Tereza Koudelkova

Priprema:

  1. Na laganoj vatri otopite čokoladu sa puterom. Kada se otopi, skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
  2. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
  3. U smesu sa jajima polako dodajte ohlađenu čokoladu i pažljivo promešajte.
  4. Posebno pomešajte brašno sa prstohvatom soli i postepeno ga dodajte u smesu, pa lagano mešajte dok se sve ne sjedini.
  5. Prelijte smesu u okrugli kalup (prečnika 22 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta. Nakon toga proverite biskvit čačkalicom – ako  je suva kada je izvadite, to znači da je biskvit pečen.
  6. Kada se biskvit ohladi, prepolovite ga horizontalno.
  7. Na donji deo biskvita namažite džem od kajsija, a zatim poklopite drugim delom biskvita.
  8. U šerpi zagrejte slatku pavlaku do ključanja, zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi i ne postane glatka.
  9. Prelijte tortu glazurom i ravnomerno je rasporedite.
  10. Ohladite tortu na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider da se dobro stegne.
  11. Poslužite Saher tortu hladnu, a po želji je možete dekorisati šlagom ili kockicama čokolade. Uživajte u ovoj jedinstvenoj poslastici!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari