Saher torta je poznata čokoladna torta koja potiče iz Beča, a prvi put ju je napravio Franc Saher 1832. godine. Saher torta se sastoji od bogatog čokoladnog biskvita koji je premazan džemom od kajsija, a zatim obilno preliven glazurom od tamne čokolade. Ona se takođe često služi uz šlag ili slatku pavlaku.
Saher torta je postala simbol bečke poslastičarske tradicije, a danas je vrlo je popularna u restoranima i kafeima širom Austrije. Njen bogat ukus i prepoznatljiv izgled čine Saher tortu pravim užitkom za sve istinske ljubitelje čokolade. U nastavku pogledajte jednostavan recept za ovu savršenu poslasticu sa kojom jednostavno nema greške:
Saher torta
Sastojci:
Za biskvit:
- 150 g tamne čokolade
- 100 g putera
- 100 g šećera
- 6 jaja
- 120 g brašna
- 1 kašičica vanilin šećera
- prstohvat soli
Za fil:
- 200 g džema od kajsija
Za glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
- Na laganoj vatri otopite čokoladu sa puterom. Kada se otopi, skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
- U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
- U smesu sa jajima polako dodajte ohlađenu čokoladu i pažljivo promešajte.
- Posebno pomešajte brašno sa prstohvatom soli i postepeno ga dodajte u smesu, pa lagano mešajte dok se sve ne sjedini.
- Prelijte smesu u okrugli kalup (prečnika 22 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta. Nakon toga proverite biskvit čačkalicom – ako je suva kada je izvadite, to znači da je biskvit pečen.
- Kada se biskvit ohladi, prepolovite ga horizontalno.
- Na donji deo biskvita namažite džem od kajsija, a zatim poklopite drugim delom biskvita.
- U šerpi zagrejte slatku pavlaku do ključanja, zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi i ne postane glatka.
- Prelijte tortu glazurom i ravnomerno je rasporedite.
- Ohladite tortu na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider da se dobro stegne.
- Poslužite Saher tortu hladnu, a po želji je možete dekorisati šlagom ili kockicama čokolade. Uživajte u ovoj jedinstvenoj poslastici!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.