SalataSalata, foto: Shutterstock

Salata može da vam zameni bilo koji obrok u toku dana.

Salata je odavno mnogima postala glavno jelo.
Ako želite da u svoju ishranu uvrstite više povrća i da povedete računa o namirnicama koje unosite u sebe, imamo tri recepta koja mogu da vam olakšaju život.

Jednostavno se prave, a možete i da ih ponesete na posao.

Salata sa paradajzom, avokadom i feta sirom

POTREBNO JE:
3 lista mlade blitve,
1 paprika,
1 krastavac,
1 paradajz,
1 avokado,
sok od 1 limuna,
5-6 maslina,
10 ukiseljenih zrna kapra,
100 g feta sira,
2 kuvana jaja,
4 kriške tosta.

ZA PRELIV:
4 kašike maslinovog ulja,
1 kašika seckanog peršunovog lista,
malo seckanog vlašca,
2 čena izgnječenog belog luka,
1 manja glavica sitno seckanog crnog luka,
1 kašika soja sosa,
1 kašika vorčester sosa,
1-2 kašike jabukovog sirćeta ili aceto balsamiko,
mleveni šareni biber,
so.

PRIPREMA: Za preliv maslinovo ulje sipajte u manju činiju i u njega dodajte sve ostale sastojke. Posolite i pobiberite po ukusu. Avokado oljuštite, isecite na kriške i nakapajte limunovim sokom. Blitvu isecite na rezance, pa prelite sa malo preliva. Zatim papriku, paradajz i krastavac takođe isecite na kockice, stavite preko blitve i opet zalite prelivom. Na kraju dodajte i avokado i isto ga zalite prelivom. Po vrhu stavite masline, kapar i isečena kuvana jaja. Tost prepržite i isecite na kockice, pa ga poređajte po salati, kao i feta sir.

Šarena salata od piletine i makarona

POTREBNO JE:
300 g piletine,
150 g šargarepe,
150 g graška,
150 g kukuruza šećerca,
100 g gorgonzole,
150 g šarenih makarona,
1 kašika senfa,
400 ml kisele pavlake,
malo soli.

PRIPREMA: Kuvanu piletinu iseckajte na kockice. Šargarepu takođe iseckajte na kockice, pa je zajedno sa graškom skuvajte u blago posoljenoj vodi. Piletini dodajte oceđeno i ohlađeno kuvano povrće, oceđeni kukuruz, naseckanu gorgonzolu i kuvanu i ohlađenu testeninu. Senf, pavlaku i malo soli pomešajte i prelijte preko salate od piletine i makarona.

Salata od tunjevine i pasulja

POTREBNO JE:
3 konzerve od po 170 g tunjevine
400 g crvenog pasulja,
1 limun,
maslinovo ulje,
so,
crni biber,
peršun,
1 ½ glavica crvenog luka.

PRIPREMA: Pasulj skuvajte, pri kraju kuvanja dodajte soli. Ocedite i ohladite pasulj. Crveni luk sitno iseckajte. U dublju posudu stavite oceđeni pasulj, dodajte tunjevinu, iseckan luk, sok od jednog limuna, maslinovo ulje i začine po ukusu. Sve dobro promešajte, servirajte i dekorišite crvenim lukom isečenim na krupne režnjeve i sitno seckanim peršunovim listom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari